Jedinstveni po prirodi, jednako važni: Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom putem radionica

👩🏻‍🦰👨🏻‍🦱 Svjetski dan osoba s Down sindromom je prilika da se istakne važnost razumijevanja, podrške i inkluzije u našim zajednicama. U vrtićima, ova posebna prilika može biti ilustrirajući trenutak za djecu, roditelje i osoblje, podstičući ih da cijene različitosti i shvate koliko je važno pružiti podršku svakom djetetu. Također, može biti prilika da se naglasi da smo svi različiti, ali isto tako, da smo svi jednako važni i vrijedni.

💞 Vrtići: “ŽIŠ”, “Kekec”

💞 Vrtić “ŽIŠ”

💫 Povom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom 21.3. edukator-rehabilitator Imela Spahić je održala radionicu u vrtiću “Žiš”. Radionica je realizirana u odgojnoj grupi u 6. godini života.

💫 Ciljevi radionice su upoznati djecu s Down sindromom, karakteristima djece s Down sindromom i njihovim mogućnostima. Kod djece se nastojala razviti svijest o prihvatanju različitosti. 

💞 U nastojanju stvaranja inkluzivnog društva od najvećeg značaja je razvijati empatiju od predškolskog uzrasta. Dječija ljubav je iskrena i čista, svijet gledaju bez predrasuda. Tokom radionice djeca su se upoznala s karakteristikama Down sindroma kroz slikovnicu i kratki film. Naučili su da i djeca s Down sindromom žive isto kao i sva djeca, ali im je ponekad potrebna naša pomoć. Pouku da uvijek budu prijatelji i pruže pomoć kada je potrebna će zasigurno ponijeti sa sobom u školu.

“Svi smo različiti, i svi smo jednako vrijedni. Poput šarenih čarapa zajedno činimo najljepšu sliku našeg društva.”

💞 Vrtić “Kekec”

💫 Povodom 21. marta – Svjetskog dana osoba s Down sindromom, u vrtiću “Kekec” u odgojnoj grupi u 6. godini života, Dalila Abdičević Tica, edukator-rehabilitator zajedno s Azrom Nurković, odgajateljicom, održala je radionicu pod nazivom “Učimo različitosti”. 

💫 U prvom dijelu radionice, kroz slikovnicu “Tako je lijepo što smo različiti” autora Nikol Bali i Antonia Janči, djeca su upoznala zmijicu Puzicu, koja simbolizira zajedništvo u različitosti. Poruka priče je da smo svi jedinstveni na svoj način, ali ipak slični te da je važno prihvatiti različitost kao obogaćujuću činjenicu života. Cilj čitanja ove slikovnice bio je poticanje suosjećanja i empatije kod djece prema vršnjacima s različitostima.

💫 U drugom dijelu radionice, djeca su dobila radni list s crtežima čarapa različitih veličina i uzoraka koje su trebala obojiti na što šareniji način. Ova aktivnost metaforički je bila povezana sa Svjetskim danom osoba s Down sindromom, kada ljudi širom svijeta nose šarene čarape kao znak podrške i prihvaćanja različitosti.

💞 Cilj radionice je povećanje senzibilizacije djece na potrebe svojih vršnjaka, poticanje pozitivnog razmišljanja i uključenosti u zajednici. Također, u svijetu tehnologije, želja da kod djece potaknemo svijet mašte kroz slikovnicu te na taj način potičemo ljubav prema čitanju i umjetnosti i obogatimo njihove živote kroz moć mašte.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti