Kreativni svijet „Fraktalnih crteža“: Unapređenje kompetencija odgajatelja

✨ Fraktali su kompleksne geometrijske strukture koje se ponavljaju na različitim skalama, stvarajući zadivljujuće vizelne obrasce. Fraktalni crtež je tehnika koja koristi principe fraktalne geometrije za stvaranje umjetničkih dijela. Ova metoda je fascinantna, jer spaja matematiku i umjetnost, pružajući jedinstven način izražavanja i kreativnog istraživanja.

📝 U srijedu, 15. maja 2024. godine su tim JU “Djeca Sarajeva“ i Udruženje „Prijateljice“ održali radionicu na temu “Primjena fraktalnog crteža u radu s predškolskom djecom“.  Ova radionica je pokazala koliko primjenom različitih tehnika kreativnog izražavanja, kao oblika neverbalnog izražavanja, imamo mogućnost lakše komunikacije s djecom. Dijete u crtežu projektuje svoje želje i strahove, bojom i linijom iskazuje svoja osjećanja, posebno ona koja teško može opisati riječima.

🖍️ Veoma sam zahvalna što smo imali priliku organizovati ovu edukaciju o “Fraktalnim crtežima“ za naše odgajatelje. Verujem da će ova tehnika ne samo obogatiti njihove metode rada, već i inspirisati djecu da istražuju i izražavaju svoju kreativnost na nov i inovativan način, izjavila je Samra Č. Selimović.

🖍️  Odgajateljice su imale priliku edukovati se uz interaktivnu prezentciju pod nazivom “Podsticanej darovitosti kod djece predškolskog uzrasta kroz fraktalno crtanje”, koje su realizirale Indisa Klino i Irena Mazalović.

🖍️ Darovitost je složen fenomen koji obuhvata izuzetne sposobnosti pojedinca u različitim područjima. Njeno prepoznavanje, identifikacija i podrška, ključni su za razvoj potencijala darovite djece. Crtanjem fraktala poboljšava se pažnja i koncentracija, razvija fokus i strpljenje, kao i emocionalna stabilnost, samopouzdanje i samopoštovanje, izjavila je Indise Klino, odgajateljica iz vrtića „Višnjik“.

🖍️ Crtanjem fraktala djeca razvijaju osjećaj za ljepotu, proporciju, kao i sposobnost koncentracije, motivacije i imaginacije. Metode fraktalnog crteža mogu se primijeniti u vrtiću u cilju otkrivanja i poticanja darovitosti, jer je fokus usmjeren na dječije potencijale, izjavila je Irena Mazalović, odgajateljica iz vrtića „Vrapčić“.

🖍️ Fraktalni crteži djece iz vrtića JU “Djeca Sarajeva”

🖍️ Fraktalni crteži odgajateljica iz vrtića JU “Djeca Sarajeva”

✨ Zahvaljujemo se organizatorima, UNICEF-u, Samri Č. Selimović, Altairi Krvavac, Irini Rizvan, kao i našim kolegicama Indisi Klino i Ireni Mazalović. Ova sjajna prilika za unapređenje naših znanja i veština kroz edukaciju o fraktalnim crtežima značajno je doprinjela našem profesionalnom razvoju. Jedva čekamo da stečena znanja primenimo u radu s djecom i pomognemo im da razvijaju svoje potencijale i kreativnost. Posebno će nam dati smijernice u daljem radu s djecom brošura „Oboji život po svom!“ koja ističe da „Pravi učitelj ti pokazuje tvoju vrijednost, a ne svoju!“, istakli su između ostalog, odgajatelji koji su učestvovali na radionicama.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti