Zeleno srce vrtića:  Razvoj svijesti o okolišu kod djece povodom Dana planete Zemlje, vrtić “Srećica”

🌏 Razvijanje svijest o važnosti očuvanja okoliša kod naših mališana kroz aktivnosti poput uređenja dvorišta, sadnje voćki, učešće na likovnim konkursima  s ekološkim temama, potičeno kod djece razvijanje ljubavi prema prirodi, empatiju prema okolišu, odgovornost za budućnost planete i timski duh te ih podstičemo da postanu budući čuvari naše planete.

 

🌍 Dan planete Zemlje u vrtiću “Srećica”, sve odgojne grupe su obilježile sadnjom oraha, dvije kruške i tri jabuke u dvorištu vrtića. Iste smo dobili od OŠ “Aleksa Šantić” i Udruženja “EduEKOS”, kao donaciju za uspješnu saradnju. U sadnji su učestvovali roditelji, dede djece, koji su donijeli svoj alat i sve ono što je potrebno za sadnju. Ovom prilikom su obrezane grane već prethodno zasađenih voćki, pokošena trava, pokupljen otpad. Veliko hvala roditeljima, a nama je da se brinemo za njihov rast i razvoj.

🌍 Odgojne grupe u 5. i 6. godini života učestvovale su projektu Udruženja “EduEKOS”, u saradnji sa OŠ “Aleksa Šantić” na temu “Živi ekološki-priroda moli”. Implementacijom navedenog projekta cilj je bio naglasiti potrebu za podizanjem svijesti kod djece, zaštiti životnog okruženja, smanjenju zagađenja, mogućnostima reciklaže otpada…

Odazvali smo se i likovnom konkursu na temu “Osvijesti se svijete, moli te dijete”  i “Reciklaža nije blamaža” povodom Dana planete Zemlje . Cilj je bio podsticanje djece na ekološku odgovornost prema planeti Zemlji. Nakon završenog konkursa , djeca iz ove dvije odgojne grupe osvojili su prvo, drugo i dva treća mjesta.
Na Dan planete Zemlje, pobjednicima su uručene nagrade, a za svu djecu obezbjeđene bojanke. Tom prilikom smo posjetili OŠ “Aleksa Šantić”  te nastupili s prigodnim tačkama, istakla je Suanita Banda, odgovorna odgajateljica vrtića “Srećica”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti