Planetarno poučavanje povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje IV dio

🌏 Obilježavanje 22. aprila – Dana planete Zemlje predstavlja važan podsjetnik o nužnosti očuvanja naše planete i promociji ekološke svijesti. Kod djece, ovo obilježavanje ima poseban značaj, jer im pruža priliku da razvijaju osjećaj odgovornosti prema okolišu. Kroz različite aktivnosti poput sadnje drveća, recikliranja, očuvanja vode i upoznavanja sa ekosistemima, djeca stiču važne vještine i vrijednosti koje će im pomoći da postanu odgovorni i ekološki osviješteni građani. Obilježavanje Dana planete Zemlje u vrtićima  omogućava djeci da shvate da su mali promjene u njihovim svakodnevnim navikama ključne za očuvanje okoliša za buduće generacije.

🌎 Vrtići: “Dunje”, “Pčelica”, “Razigrani dani”

🌍  Vrtić “Dunje”

Povodom Dana planete Zemlje u saradnji sa ZEOS eko sistemom organizovali  smo posjetu reciklažnom dvorištu KJKP Rad d.o.o. Sarajevo.

Učili smo o otpadu i sirovinama, obišli smo sve kontejnere i vidjeli koji otpad se može u koji kontejner odlagati.

Najbitnije od svega naučili smo šta je reciklaža i šta možemo učiniti da sačuvamo planetu Zemlju.

Najzanimljiviji dio djeci je bio reciklomat u koji su ubacivali flaše koje su u vrtiću skupljali i na taj način donirali novac humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba, istakla je Arnesa Heredna, odgovorna odgajateljica vrtića “Dunje”.

🌍  Vrtić “Pčelica”

Mješovita grupa djece od 3 godine do polaska u školu zajedno sa svojim učiteljicama na simboličan način je obilježila Dan planete Zemlje. Sadnjom cvijeća djeca su doprinijela uljepšavanju dvorišta vrtića te naučili kako se sadi cvijeće i šta je sve potrebno za to, istakla je  Nerma Lelo, odgajateljica iz vrtića “Pčelica”.

🌍 Vrtić “Razigrani dani”

Mališani iz vrtića “Razigrani dani” iz mješovite odgojne grupe od 3gododine do polaska u školu posjetili su KJKP RAD i Reciklirano dvorište. Današnji domaćini bili su gospodin Mirza R. i Muzafer Z. koji su razgovarali s djecom i vodili ih u obilazak.

Djeca su naučila kako da na ispravan način razvrstavaju i odlažu otpad te kako da sačuvaju svoju okolinu.

Zajedno s djecom i roditeljima smo prethodno sakupili plastične flaše koje smo reciklirali u reciklomatu i na taj način donirali novac za udruženje Pomozi.ba, istakla je Mirha Muftić, odgovorna odgajateljica vrtića “”Razigrani dani”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti