Čarobno drvo: Učenje o blagodatima prirode i odgovornosti prema okolišu, vrtić “Zeko”

🌱 Radeći na ekološkim temama i upoznavajući se s pričom “Dobro drvo”, djeca imaju priliku naučiti o važnosti prirode, odgovornosti prema okolišu, ali i o blagodatima koje imamo od drveta, poput ubiranja njegovih plodova, proizvodnje kisika, pružanja doma životinjama… Ove aktivnosti razvijaju svijest o važnosti drveća i prirode u cjelini.

🌳  Djeca iz vrtića “Zeko” imala su priliku uživati u oglednoj aktivnosti na temu “Dobro drvo”, u sklopu sedmične teme “Ekologija”, koju je realiziraja odgajateljica Lejla Čedić.

🍎 U cilju očuvanja biljnog svijeta, uočavanja međuzavisnosti čovjeka i prirode kao i važnost očuvanja okoliša koji nas okružuje, djeca su uz priču upoznata s razvojnim ciklusom drveta i njegovim značajem za okolinu. Djeca su ispričla priču “Dobro drvo”  po seriji slika, uočavajući pouku, ljepotu davanja, ljepotu primanja i uzvraćanja ljubavi.

🪵 Posebno su uživali u naučno istrazivaćkom centru gdje su s lupama posmatrali godove drveta. Imali smo i matematiku gdje su od krugova pravili krošnje te se upoznati s veličinama veliko – malo.

🛶  Iz ove aktivnosti izrodila se ideja da s djecom posjetimo fabriku namještaja, stolara te uočiti na koji način se drvo prerađuje i pravi razni namjestaj, istakla je Lejla Čedić, odgovorna odgajateljica vrtića “Zeko”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti