Planetarno poučavanje povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje II dio

🌏 Obilježavanje 22. aprila – Dana planete Zemlje predstavlja važan podsjetnik o nužnosti očuvanja naše planete i promociji ekološke svijesti. Kod djece, ovo obilježavanje ima poseban značaj, jer im pruža priliku da razvijaju osjećaj odgovornosti prema okolišu. Kroz različite aktivnosti poput sadnje drveća, recikliranja, očuvanja vode i upoznavanja sa ekosistemima, djeca stiču važne vještine i vrijednosti koje će im pomoći da postanu odgovorni i ekološki osviješteni građani. Obilježavanje Dana planete Zemlje u vrtićima  omogućava djeci da shvate da su mali promjene u njihovim svakodnevnim navikama ključne za očuvanje okoliša za buduće generacije.

🌎 Vrtići: “Razigrani dani”, “Bajka”, “Ilijaš”

🌍 Vrtić “Razigrani dani”

Kao što svako ima svoj dan tako i planeta Zemlja danas slavi svoj rođendan. Tim povodom u vrtiću “Razigrani dani” djeca su uljepšala vrtićko dvorište i posadili cvijeće i uvidjeli važnost  očuvanja naše planete. Kod djece treba razvijati ljubav prema prirodi i sredini u kojoj žive, istakla je Mirha Muftić, odgovorna odgajateljica vrtića “Razigrani dani”.

🌍  Vrtić “Bajka”

Povodom Dana planete Zemlje u vrtiću “Bajka” realizirana je aktivnost  čišćenja dvorišta i sadnje cvijeća.  Djeca iz mješovite odgojne grupe od 3 godine do polaska u školu su se družila i zajednički uživala u uređenju dvorišta, istakla je Edina Selimović, odgajateljica iz vrtića “Bajka”.

🌍 Vrtić “Ilijaš”

Dan planete Zemlje obilježen je uz zajedničko druženje svih uzrasta djece, pjevajući pjesme o Zemlji kao našoj zajedničkoj kući . 100 mališana je puhnulo u  svijeću,  plamen nade da će svi ljudi koji žive na našoj plavoj planeti misliti i čuvati je te voljno se ponašati prema svemu što živi i krasi našu planetu.

Stariji uzrast djece je izradio i čestitke te tri zajednička rada i saznali da se i od “otpada”  može napraviti nešto lijepo, istakla je Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica vrtića “Ilijaš”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti