Zajedničkim znanjem za bolje razumijevanje i prihvatanje različitosti: Edukativne radionice za djecu povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

💫 Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se širom svijeta kako bi se podigla svijest o autizmu, istaknule njegove posebnosti i potaknulo razumijevanje i uključivanje. U sklopu ovog važnog datuma, edukativne radionice za djecu postaju ključan alat u borbi protiv predrasuda i stvaranju inkluzivnijeg društva. Kroz igru, učenje i dijalog, ove radionice potiču djecu na prihvatanje različitosti, naglašavajući važnost zajedništva u prevladavanju svih prepreka.

💙 Vrtići: “Bulbuli”, “Dunje”, “Zvončić”

💙 Vrtić  “Bulbuli”

💫  Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu s djecom predškolske dobi može biti od izuzetne važnosti kako bi se od ranijeg uzrasta promovisalo razumijevanje i prihvatanje različitosti. 

💫 Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u vrtiću “Bulbuli” edukator-rehabilitator Vildana Ahmedbegović Rovčanin je održala radionicu za djecu. 

💫  Putem kratkog animiranog filma o dječaku koji ima autizam te kroz razgovor upoznavali smo se o različitostima i potrebama, kako ih prihvatiti među djecom da bi se stvorilo okruženje koje cijeni svakoga bez obzira na njihove osobine i različite potrebe, istakla je Vildana Ahmedbegović Rovčanin, edukator rehabilitator.

💙 Vrtić “Dunje”

💫 Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u vrtiću “Dunje”, u odgojnoj grupi u 6. godini života, edukator-rehabilitator Imela Spahić je održala radionicu za djecu. 

💫 Kroz slikovnicu o dječaku sa autizmom djeca su imala priliku da se upoznaju sa osobinama djece sa autizmom. Cilj je bio kod djece probuditi empatiju, razumijevanje i ljubav prema djeci s autizmom. U nastojanju stvaranja inkluzivne klime djeca su osvijestila različitosti između sve djece ali i jedinstvenost svakog djeteta. 

💫 Kreativne aktivnosti su pružile podršku djeci s autizmom s porukom da sve različitosti zajedno čine najljepše slike, istakla je Imela Spahić, edukator rehabilitator.

💙 Vrtić “Zvončić”

💫 Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u vrtiću “Zvončić”, u odgojnoj grupi u 6. godini života, edukator-rehabilitator Dalila Abdičević Tica zajedno sa odgajateljicom Dženitom Čizmo i asistenticom u grupi Emira Erlagić Gogić je održala radionicu za djecu. 

💫 Cilj današnje radionice je podizanje svijesti o autizmu, različitostima i zajedništvu. Zajedništvo sve pobjeđuje! Danas ne plava boja u fokusu. Plavo kao “nebo nam je granica”. Svjetski dan svjesnosti o autizmu ukazuje i uči nas da autizam:

  • ne biramo
  • želi ljubav 
  • želi podršku
  • želi poštovanje
  • želi razumijevanje 
  • želi uvažavanje
  • želi svoje mjesto u društvu
  • da može mnogo toga uz ljubav!

💫 Budimo jednaki u različitostima. Budimo uvijek spremni na ljubav, podršku i prihvaćanje, istakla je Dalila Abdičević Tica, edukator-rehabilitator. 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti