Raznolikost i važnost zanimanja: Nauka kroz sistematizaciju znanja, vrtić”Iskrica”

🧑‍🍳🧑🏻‍🚒👮🏻‍♀️👷🏻🧑🏻‍🎨🧑🏼‍🔧🧑🏻‍⚖️🧑🏻‍🌾  Kroz sistematsko istraživanje i učenje o zanimanjima ljudi, djeca stiču dragocjena znanja o svijetu rada i društva. Ova aktivnost, zasnovana na inovativnoj metodologiji, omogućava mališanima da istraže različite profesije, razumiju ulogu koju svako zanimanje ima u zajednici te razvijaju poštovanje prema raznolikosti zanimanja i ljudi. Kroz takav pristup, djeca ne samo što uče o konkretnim zanimanjima, već razvijaju i vještine istraživanja, analize i timskog rada, što im može biti od velike koristi u budućem obrazovanju i karijeri.

🧑‍🍳🧑🏻‍🚒👮🏻‍♀️👷🏻🧑🏻‍🎨🧑🏼‍🔧🧑🏻‍⚖️🧑🏻‍🌾 U vrtiću “Iskrica”, odgajateljica Selma Tajić Šetkić s djecom je radila sistematizaciju znanja na temu “Zanimanja ljudi”.  

🧑‍🍳🧑🏻‍🚒👮🏻‍♀️👷🏻🧑🏻‍🎨🧑🏼‍🔧🧑🏻‍⚖️🧑🏻‍🌾  Cilj aktivnosti je bio da predstavimo novu pripremu koja se bazira na sedmičnom nivou, a prema novoj metodologiji rada baziranoj na Ishodima učenja.
Djeca su pokazala veliko interesovanje i znanje kroz aktivnu participaciju u istraživanju zanimanja, postavljajući analitička i relevantna pitanja te izražavajući svoje raznolike perspektive i ideje. Njihova energija i angažman su bili inspirativni za sve uključene, ističući važnost i efikasnost ovakvih nastavnih metoda, istakla je Selma.

🧑‍🍳🧑🏻‍🚒👮🏻‍♀️👷🏻🧑🏻‍🎨🧑🏼‍🔧🧑🏻‍⚖️🧑🏻‍🌾 Aktivnosti su prisustvovali ispred JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS,  mr.sci. Abida Kapetanović, viši saradnik za pedagoške standarde i normative, ispred JU “Djeca Sarajeva”,  Ilda Bekrić, direktorica,  Amela Mujezinović, pedagogica, Amina Cerić i Elmina Mustafić, psihologice, te kolegice iz privatnih vrtića.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti