Svečano otvoreno dječije igralište, poklon mališanima vrtića „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku

Dolazak proljeća Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je otvaranjem dječijeg igrališta ispred vrtića „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku, uz prisustvo razdraganih djevojčica i dječaka.

Sunčani martovski dan upotpunjen je dječijom grajom, igrom i plesom, uz face paiting i zabavu sa maskotom, mališani su isprobali i sprave na igralištu koje im je od danas na raspolaganju.

Igralište su otvorili načelnik Semir Efendić i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Ilda Bekrić zajedno sa djecom iz vrtića, a otvaranju su prisustvovali i predstavnici vrtića, JU „Djeca Sarajeva“, nadležnih općinskih službi, Savjeta MZ Alipašin Most 1“ i vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Ovom prilikom načelnik Semir Efendić obratio se prisutnima i  poželio dječici da u igri i radosti provedu što više lijepih trenutaka na ovom igralištu. Istakao je da je izgradnjom ovog igrališta, vrtić „Umihana Čuvidina“ upotpunjen.

„Moram reći da je sama izgradnja obdaništa bila jedan poseban zahvat i trud, jer nije bilo lahko pronaći mjesta za sve. Morali smo jedan dio škole srušiti, pa onda izgraditi dvoranu i dio učionica i ambulantu, ali nekako smo uspjeli da se i vrtić nalazi na dva sprata objekta. I tad smo ostali dužni ovo dječje igralište. Iako je izgledalo da se teško može u tom malom prostoru napraviti igralište, trudom i zalaganjem kako ljudi iz vrtića, iz Javne ustanove, tako i naših kolega iz Službe za investicije, uspjeli smo smjestiti jedno lijepo i sadržajno igralište za naše najmlađe”, rekao je načelnik Efendić.

Poželio je dječici da se na ovom igralištu ispred samog vrtića lijepo zabavljaju i igraju, da dolaze i odlaze sretni iz ovog vrtića.

“Mi radimo svoj posao kao Općina, želja nam je da naša djeca odrastaju tako što će voljeti i svoje roditelje i odgajatelje i svoju općinu i svoju državu, biti pametni i lijepi, pa da sutra sve ovo održavaju i da i oni nastave da grade našu Općinu Novi Grad i državu Bosnu i Hercegovinu“ rekao je načelnik Efendić.

Direktorica JU „Djeca Sarajevo“ Ilda Bekrić zahvalila je načelniku Semiru Efendiću što je prepoznao važnot ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje, jer je to najbitniji period razvoja djece.

“S obzirom na to da vrtić „Umihana Čuvidina „ nije imao dvorište jako nam je važno današnje otvaranje i izgradnja ovako prelijepog dvorišta u kojem će djeca boraviti. Samim tim razvijat će drugarstvo u igri vani, ali i svoje motoričke sposobnosti. Jako je bitno da djeca u današnjem vremenu, gdje je sve više zastupljena tehnologija i ekranizacija, borave sve više u vanjskom prostoru. Koristim priliku da se zahvalim Općini Novi Grad i načelniku Semiru Efendiću i svim njegovim saradnicima na tome što uvijek prepoznaju važnost ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje. A ja mislim da je ovo najbitniji period u razvoju svakog dijeteta“, izjavila je direktorica Bekrić.

Novoizgrađeno igralište je opremljeno modernim mobilijarom i gumenom podlogom, a djeci su na raspolaganju dvije kule sa toboganima, ljuljačke, njihalice, klackalice, vrtuljak i kućice za igru. Ugrađeni mobilijar je u skladu sa evropskim standardima za sigurnost djece prilikom korištenja, a osim mobilijara postavljene su i parkovske klupe te kante za otpatke.

Općina Novi Grad je za izgradnju ovog dječijeg igrališta iz budžeta izdvojila 160.000 KM.

Preuzeto:

http://Svečano otvoreno dječije igralište, poklon mališanima vrtića „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku – Općina Novi Grad Sarajevo

 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti