Obrazovanjem do očuvanja identiteta: Podučavanje djece o domovini i obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine IX dio

🇧🇦 U savremenom dinamičnom svijetu, sačuvati kulturni identitet predstavlja izazov koji zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini, koje im pomaže da stvore svijest o historiji, kulturi i vrijednostima vlastite zemlje. U Bosni i Hercegovini, obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti posebno je važno, jer pruža priliku za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje najmlađih s njihovim naslijeđem.

🇧🇦 U vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ realizirane su svečanosti, radionice i posjete u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju poticanja ljubavi prema domovini, razvijanja osjećaja jednakosti, jačanja tolerancije, promovisanja suživota i njegovanja patriotizam, jer je to ključno za izgradnju bolje, zajedničke budućnosti.

🇧🇦 Vrtići: „Trešnica“, “Lastavica”,  “Radost”

🇧🇦 Vrtić  „Trešnica“

🇧🇦 Povodom Dana nezavisnosti BiH, djeca iz odgojne grupe u 6. godini života su posjetila Zemaljski muzej BiH i Baščaršiju.

🇧🇦 Željeli smo da s djecom zavirimo u bogatu prošlost drage nam domovine. U muzeju im se posebno  dopalo odjeljenje za prirodne nauke sa svojim bogatim zbirkama živog i neživog svijeta, kao i odjeljenje za etnologiju kroz koje su bolje upoznali kulturu i tradiciju naših naroda. Na Baščaršiji smo posjetili ulicu Kazandžiluk, Sebilj, Begovu džamiju, katedralu Srca Isusova.  Djeci je to bilo novo iskustvo i prelijep doživljaj.

🇧🇦 Potom je u vrtiću povodom Dana nezavisnosti održana svečanost pod nazivom „Domovini s ljubavlju“ u kojoj su djeca starijih odgojnih grupa spremila prigodan program za svoje mlađe drugare.

🇧🇦 Također, djeca su upoznavala simbole i tradiciju naše domovine kroz prigodne radionice, istakla je Fatima Eminović, odgajateljica vrtića “Trešnjica”.

🇧🇦 Vrtić  „Lastavica“

🇧🇦  Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca iz vrtića “Lastavica” obilježili su na simboličan način.

Preuzeto s kliks.ba

http://www.klix.ba/clanak/240229155

🇧🇦 Vrtić “Radost”

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine djeca iz vrtića “Radost” su posjetila Zemaljski muzej BiH. Približili su im važnost i značaj Muzeja, ali i razvijali patriotska osjećanja, osjećaj ponosa i radosti povodom ovog značajnog praznika.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti