Obrazovanjem do očuvanja identiteta: Podučavanje djece o domovini i obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine VIII dio

🇧🇦 U savremenom dinamičnom svijetu, sačuvati kulturni identitet predstavlja izazov koji zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini, koje im pomaže da stvore svijest o historiji, kulturi i vrijednostima vlastite zemlje. U Bosni i Hercegovini, obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti posebno je važno, jer pruža priliku za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje najmlađih s njihovim naslijeđem.

🇧🇦 U vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ realizirane su svečanosti, radionice i posjete u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju poticanja ljubavi prema domovini, razvijanja osjećaja jednakosti, jačanja tolerancije, promovisanja suživota i njegovanja patriotizam, jer je to ključno za izgradnju bolje, zajedničke budućnosti.

🇧🇦 Vrtići: „Biseri“, „Razigrani dani“, “Vjeverica“

🇧🇦 Vrtić „Biseri“

🇧🇦 Povodom Dana nezavisnosti BiH u vrtiću „Biseri“ organizovali su humanitarni bazar,  kojem prilikom su prikupljali sredstva koju će preko udruženja pomozi.ba uplatiti za Palestinu i Gazu. Roditelji su se veoma rado uključili u akciju te su  zajedno s  djecom kući, a odgajateljice u vrtiću pripremali razne rukotvorine.
Roditelji su svojim odazivom  prosto impresionirali, što u pravljenju rukotvorina, što u kupovini istih. Velika  čast je  bila zajedno s roditeljima učiti naše male drugare moralnim načelima i razvijati svijesti o tome koliko je važno pomagati drugima.

🇧🇦 U akciji su učestvovali djeca i roditelji iz sve četiri odgojne grupe našeg vrtića, istakla je Azra Buljušmić, odgovorna odgajateljica vrtića „Biseri“.

🇧🇦 Izložba rukotvorina za humanitarni bazar za Palestinu i Gazu

https://youtu.be/hXVb7V-s7pE

🇧🇦 Humanitarni bazar za Palestinu i Gazu

https://youtu.be/HHgjtLW-YLw

🇧🇦 Pjesma Samo da rata ne bude

https://youtu.be/hPybJika5mE

🇧🇦 Vrtić „Razigrani dani“

🇧🇦 Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine mališani iz vrtića “Višnjik” prošetali su starim jezgrom grada, Baščaršijom, posjetili Vijećnicu, Muzej Sarajeva “Brusa bezistan”, kojom prilikom su  naučili dosta o historiji grada Sarajeva i izloženim eksponatima. Potom su se počastili ćevapima, najprepoznatljivijim bosanskim jelom.

🇧🇦 Vrtić  “Vjeverica“ 

🇧🇦 Povodom Dana nezavisnosti BiH u vrtiću „Vjeverica“ obilježen je na lijep, simboličan način, plesom, pjesmom, slikanjem, igrom.

🇧🇦  Drugari iz dvije odgojne grupe 2-3 godine života su odale počast svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog važnog cilja. Time su nas podsjetili na  hrabrost ljudi koji su svoje živote žrtvovali za slobodu i neovisnost, kao i onih koji su svojim radom i predanošću izgradili temelje moderne države Bosne i Hercegovine.

🇧🇦  Dan nezavisnosti nas podsjeća na važnost očuvanja nacionalnog identiteta, zajedništva i solidarnosti među svim građanima. Neka nam ova prilika bude podsjetnik da zajedno gradimo bolju budućnost za sve nas, poštujući različitosti i gradeći naše društvo na temeljima demokratije, tolerancije i pravde, istakla je Minela Hindija, odgajateljica vrtića „Vjerica“.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti