Učenje kroz okuse: Najmlađi mališani istražuju svijet voća i povrća u vrtiću “Ilijaš”

🍎🍏🍐🍌 Najmlađi mališani iz vrtića upuštaju se u ukusno putovanje kroz svijet voća i povrća, otkrivajući raznolike oblike, boje i okuse. Kroz kreativne igre, šarene aktivnosti i ukusne obroke, djeca ne samo da razvijaju ljubav prema zdravim namirnicama, već i stiču osnovna znanja o njihovim nutritivnim vrijednostima i važnosti za zdravlje. Ovaj edukativni proces podstiče njihovu radoznalost, razvija osjećaj za okolinu i promoviše zdrave prehrandbene navike koje će ih pratiti kroz čitav život.

🍅🥒🍆🥦  U okviru individulanog stručnog usavršavanja dana, 26. februara 2024. godine odgajateljice Fuada Pilav u vrtiću “Ilijaš” u odgojnoj grupi od 6 mjeseci do 3 godine života uz prisustvo pedagogice Amele Mujezinovic održala je aktivnost koja je dječicu najmlađeg uzrasta uvela u svijet zdrave ishrane, a kroz dnevnu temu  “Voće i povrće“. Kako je i primjereno djeci najmlađeg uzrasta kroz muziku, pokret i igrolike aktivnosti stručni tim je došao do zaključka da u vrtiću “Ilijaš” vlada sreća i zadovoljstvo zbog zajedničkog života kako djece tako i odgajatelja.

🍎🍐🍅🥒 Djeca su uz pomoć djece i iz starije grupe imenovala voće i povrće, kroz malu matematičko – logičku igru čak pokazala da znaju i odnose boja, veličina, ali i da se znaju snaći u prostoru shodno svom uzrastu. Odgajateljica Fuada je pripremila i mnogo igrovno – radnog materijala, pa su djeca određivali veličine na flaneografima, modelovali, slikala, prala voće i jela ga, iako su mali svaki sadržaj im je okupirao pažnju. Svi zadovoljni su zapjevali i zaplesali o voću i povrću, a ručak za ovu grupu djece ovaj dan je morao malo i sačekati jer su se sladili voćem. Mnogo znanja i ljubavi i dalje želimo našoj odgajateljici Fuadi Pilav, istakla je Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica vrtića “Ilijaš”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti