Kreativnost s vunom i kartonom: Učenje kroz stvaranje, vrtić “Šareni voz”

🧶 Dana, 21. februara 2024. u vrtiću “Šareni voz” je realizirana ogledna aktivnost pod nazivom “Kreacije od vune i kartona”.

🧵 Realizirana aktivnost je bazirana na ishodima učenja i poučavanja, odnosno Kurikuluma za rani i predškolski odgoj, te je samim tim u skladu sa savremenim pristupom ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, fokus cjelokupne aktivnosti na djeci koja su istu realizirala uz podršku učiteljice.

🧶 Cilj aktivnosti je bio da djeci približimo pojam održivosti, da im pokažemo da predmete iz svakodnevne upotrebe (vunu, karton, ambalažu, odjevne predmete i dr.) možemo apciklirati i ponovo koristiti, što je važan korak ka održivosti, tako da je djeci potrebno pokazati da se od mnogih stvari i materijala mogu napraviti izvrsne igračke ili ukrasi. Također smo se upoznali s procesom izrade vunenih predmeta od šišanja ovaca do pletenja, u čemu nam je pomogla Selma H., mama naše Ume.

🧵 Na ovaj način se kod djece promiče ekološka svijest i pokazuje kako treba biti oprezan s prirodom i resursima, istakla Amela Hadžić, odgovorna odgajateljica vrtića “Šareni voz”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti