Projekt “Fraktalni crtež”: Ključna inicijativa za rani razvoj i emocionalno zdravlje djece

✨ U prostorijama Općine Centar, dana 15. decembra 2023. godine, održana je završna radionica projekta “Fraktalni crtež”. Ovaj projekt, ostvaren uz snažnu podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo te Općine Centar, predstavlja inicijativu Udruženja “Prijateljice” za odgajatelje iz vrtića JU “Djeca Sarajeva” sa područja Općine Centar.

🎨🖌️Istinski značaj Projekta „Fraktalni crtež” leži u njegovoj ključnoj ulozi rane detekcije i intervencije u slučajevima poremećaja u ponašanju djece koja pohađaju predškolske ustanove u Kantona Sarajevo — Općina Centar. Poseban naglasak stavljen je na neophodnost angažmana odgajatelja, pedagoga i psihologa, prepoznajući njihovu izuzetnu ulogu u osiguravanju zdravog odrastanja djeteta.

🎨🖌️Glavni cilj projekta je pokrenuti proces rane detekcije i intervencije već u predškolskom uzrastu te pomaknuti dosadašnje granice s osnovnih škola na predškolske ustanove. Osvrćući se na sam čin crtanja, projekt naglašava da su elementi poput pokreta (koji može biti smiren, agresivan ili nervozan), boje (topla ili hladna), različitih materijala (kao što su „tvrda” olovka nasuprot „mekog” ugljena) te kompozicije (bogate ili siromašne detaljima, organizirane ili haotične) ključni za izražavanje emocionalnog stanja djece.

🎨🖌️Važno je naglasiti da crtež, kao sredstvo izraza, omogućava djetetu da prenese svoj unutrašnji svijet u vanjski. Za razliku od govora, crtež predstavlja trajnu zabilješku unutrašnjeg procesa te pruža mogućnost ponovnog pristupa i analize.

✨ Svoju podršku projektu svesrdno je podržala Ilda Bekrić, direktorica JU “Djeca Sarajeva” te je prisustvovala završnoj radionici.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti