Učenje kroz okus: Razvijanje zdravih navika kod predškolske djece kroz aktivnost pravljenja voćne salate, vrtić “Višnjik”

🍎🍐 U predškolskim godinama, izgradnja zdravih prehrambenih navika igra ključnu ulogu u fizičkom i kognitivnom razvoju djece. Kroz kreativne i interaktivne aktivnosti, poput pripreme voćne salate, djeca ne samo da stvaraju veze s hranom već i uče važnost konzumiranja raznovrsnih i nutritivno bogatih namirnica. Ova praksa ne samo da potiče ljubav prema voću već i razvija motoričke vještine, socijalizaciju te podstiče svijest o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja.

🍎🍐 Svjesne važnosti pravilne prehrane u razvoju djece, odlučile smo uvesti aktivnost pravljenja voćne salate u naš predškolski program. Ova aktivnost nije samo kulinarsko iskustvo, već i prilika za učenje o različitim vrstama voća, bojama, okusima i teksturama. Kroz saradnju, djeca razvijaju socijalne vještine, dijele odgovornost i uče raditi kao tim. Nakon što zajedno stvorimo šarenu voćnu salatu, radujemo se dijeljenju plodova našeg rada te potičemo djecu da uživaju u zdravim obrocima koji su plodovi njihovog vlastitog truda, istakle su učiteljice iz vrtića “Višnjik”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti