“Smotra malih građana 2023.”, vrtić “Vjeverica”

Usvajanje koncepata o autoritetu, pravdi, privatnosti i odgovornosti igra ključnu ulogu u razvoju djece predškolskog uzrasta. Ovi koncepti im pomažu da razviju temeljne vrijednosti i socijalne veštine koje će ih pratiti kroz čitav život, a odrasli imaju ključnu ulogu u podršci i njihovom usvajanju.

Autoritet podučava poštovanje pravila, pravda razvija empatiju i sposobnost rješavanja konflikata, privatnost podrazumijeva poštovanje tuđih granica, a odgovornost razvija samostalnost i samopouzdanje.

💫Dana, 4. novembra 2023. godine djeca i roditelji iz vrtića “Vjeverica” 🐿, odgojna grupa u 6. godini života zajedno sa direktoricom naše Ustanove “Djeca Sarajeva” Ildom Bekrić i učiteljicom Editom Džanko su učestvovala u “Smotri malih građana 2023.”, jer su predhodno radili na projektu koji je između ostalog vezan za koncept tema građanskog prava.

💫Smotra se održala u organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u hotelu “Hollywood”.

💫Smotri je prisustvovalo 16 vrtića širom Bosne i Hercegovine, a JU “Djeca Sarajeva” predstavili su mališani našeg vrtića “Vjeverica”🐿.

💫Smotra malih građana je zamišljena kao svečani program prezentacije postignuća djece, ali i kao prilika da djeca zajednički rade u mješovitim timovima.

💫Pored toga, roditelji su imali mogućnost da se bolje upoznaju s predškolskim programom građanskog obrazovanja i njegovim značajem, te da aktivno sudjeluju u radionicama.

💫Djeca  su se predstavila s plesnom tačkom “Idemo u Zoološki vrt” na temu koncepta “Odgovornost” i recitalom “Karolina zlatna ribica” u okviru koncepta “Privatnost”.

💫Učestvovala su u likovnoj radionici koncepta “Privatnost” na temu “Riba ribi grize rep”.

💫Također su radili na ilustraciji bijelih maica, te je potom održan defile u oslikanim maicama.

💫Roditelji djece su sudjelovali u radionici i predavanju za roditelje na temu građanskog obrazovanja, istakla je Edita Džanko, odgajateljica iz vrtića “Vjeverica”🐿.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti