Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” X dio

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Mašnica”, “Kadifica”, Razigrani dani”, “Bulbuli”, “Trešnjica”, Žubor 

Vrtić „Mašnica“

U povodu “Dječije nedjelje” u vrtiću „Mašnica“
realizovane su brojne aktivnosti: Izlet na Igman, Posjeta biblioteci „Dječija kuća“, Šetnja s balonima i promovisanje dječijih prava, Druženje na igralištu OŠ „Grbavica II“, Kreativna radionica „Recept za drugarstvo“ i „Srce za drugare“, Predstava za djecu.

Vrtić „Kadifica“

U okviru Dječije nedjelje, a u saradnji s roditeljima, kolektiv vrtića „Kadifica“, organizovao je dobrovoljnu akciju.  Sav prikupljeni novac od kupovine maica uručen ja Udruženju srce za djecu oboljelu od raka.

Vrtić „Razigrani dani“

U povodu “Dječije nedjelje” u vrtiću “Razigrani dani” realizovane su brojne aktivnosti: Izlet na Igman, Puštanje balona, Kreativna radionica, Posjeta spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, Takmičarske igre.

Vrtić „Bulbuli“

U povodu „Dječije nedjelje“ u vrtiću „Bulbuli“ u mješovtoj grupi djece od 6 mjeseci do 3 godine života, učiteljice  Alma K.  i  Inela K. su  djecu upoznale s dječijim pravima kroz prigodne aktivnosti.

Vrtić „Trešnjica“

U povodu „Dječije nedjelje“ u vrtiću „Trešnjica“ realizirane su slijedeće aktivnosti:

Izlet na Bijambare,

Posjeta humanitarnoj organizaciji „Tempo“ s prigodnim poklonima za djecu u potrebi, „Dijete djetetu treba…“

Druženje s mamama i nanama u vrtiću pod sloganom „Imam pravo na porodicu!“

Šetnja kroz Vogošću s balonima i transparentima promovišući dječija prava i zajedničko druženje u dvorištu

 

Vrtić „Žubor”

U povodu “Dječije nedjelje” u vrtiću „Žubor”, za djecu iz odgojne grupe od 3 do 6 godina života, dana, 3. oktobra organizirana radionica s roditeljima pod nazivom „Na svijetu su sva djeca ista“. Radionica je bila ispunjena nizom kreativnih aktivnosti – pravljenja kolača, čestitki i plakata s dječijim pravima.
Dana, 5. oktobra organiziran je izlet na planinu Igman. Cilj izleta je bio boravak na svježem zraku i druženje djece uz organizovane igre. 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti