Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” IX dio

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Dječiji Grad”, “Bajka”, “Bulbuli”, “Zeko”

 

Vrtić “Dječiji Grad”

“U toku “Dječije nedelje”, nakon izleta na Igman i posjete Pionirskoj dolini, te prikupljanja pomoći za djecu iz udruženja “Dajte nam Šansu”, te štićenike doma Pazarić, u vrtiću “Dječiji Grad” održana je svečanost za svu djecu i roditelje, pod nazivom “Putujemo svijetom” na kojoj su djeca iz svih grupa predstavila zemlju u koju su “putovali”.

Upoznali smo zanimljivosti i tradicionalne plesove Bosne i Hercegovine, Njemačke, Španije, Italije, Holandije i Turske te probali njihova tradicionalna jela.

Kao i svako putovanje, nas je naše obogatili za mnoga znanja i iskustva, te se radujemo novim koja dolaze2, kazala je Enisa Čelebić, odgajateljica vrtića “Dječiji Grad”.

Pokretna igra uz pjesmu iz Njemačke

https://youtu.be/6QLqNCPluJg

Vrtić “Bajka”

U povodu obilježavanja “Dječije nedjelje”, djeca iz vrtića Bajka, odgojna grupa uzrasta 1 do 2 godine života su se zajedno s učiteljicama igrala u dvorištu vrtića i poslali poruke  “I ja imam pravo…”

Vrtić “Bulbuli”

Šetnja i igra na platou ispred Vijećnice, odgojna grupa od 3 gododine do polaska u školu.

Vrtić “Zeko”

Povodom Dječije nedjelje za djecu je organiziran maskenbal.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti