Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VIII dio

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Iskrica”, “Radost”, “Bulbuli”, “Srećica”, “Zvončić”, “Umihana Čuvidina”

U povodu “Dječije nedjelje” u vrtiću “Iskrica” su roganizirane zanimljive aktivnosti za svaki dan u ovoj veoma značajnoj nedjelji za djecu.

Ponedjeljak: Kreativna radionica u dvorištu vrtića“Dječija prava”
Utorak: Izlet na Stojčevac
Srijeda: Centralna svečanost
Četvrtak: Maskenbal u vrtiću
Petak: Posjeta Domu Bjelave

 

Vrtić “Radost”

U povodu “Dječije nedjelje” u vrtiću “Radost”, za djecu iz odgojnih grupa u 4. i 6. godini života dana,
4. oktobra organizirano je druženje s djecom iz SOS vrtića na Mojmilu uz kreativne aktivnosti pravljenje zmaja, pravljenje maski, slaganje puzzli, modeliranje plastelinom.

Dana, 5. oktobra organizirana je šetnja naseljem. Djeca su nosila balone s porukama o njihovim pravima i željama.

Dana, 6. oktobra organizirane su takmičarske igre u kojima su pored djece učestvovali i roditelji. Zajedno su živali u prelijepom oktobarskom danu i igri.

Vrtić “Bulbuli”

U povodu “Dječije nedjelje” u petak 6. oktobra realizirana je posjeta Pionirskoj dolini. Djeca iz odgojne grupe u 4. godini života s učiteljicama Nerminom Redžepović i Azrom Halilović, uz pomoć Aide Bahor, asistentice i roditelja su krenuli u obilazak životinja i predivnog parka. Djeca su bila sretna i uživala su u razgledanju, igri i druženju.

Vrtić “Srećica”

U povodu “Dječije nedjelje” za djecu iz vrtića “Srećica” organizirane su sportske igre u dvorani Dobrinja s profesionalnim trenerom. Mališani su uživali u sportskim igrama. Odgajatelji i djeca se ovim putem zahvaljuju udruženju “Randori” i profesionalnom treneru.

Vrtić “Zvončić”

U povodu “Dječije nedjelje” djeca su dana, 5. oktobra u obližnjem parku slikala akvarel bojama.

Vrtić “Umihana Čuvidina” 

Povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” za mališane ranog uzrasta odgajatelji su priredili niz aktivnosti: predstava “Kolo svijeta” u izvedbi odgajateljica; radionica s roditeljima i djecom “Čaša puna vitamina”. Posjeta biblioteci s ciljem upoznavanja s knjigom od najranije dobi. Čitanje obogaćuje djetetov rječnik, uvodi ga u svijet mašte i pomaže u razvoju govornih sposobnosti. Naročito je važno u ovom digitalnom vremenu kada je dostupnost interneta i raznih sadržaja dominantna.

Sedmicu su završili zabavom i maskenbalom u vrtiću.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti