Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VII dio

 “Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Vrapčić”, “Lane”, “Labudovi”, “Lužani”, “Dječiji Grad”

Vrtić “Vrapčić”

Potrebno je od malih nogu djecu naučiti da vole i poštuju svoje prijatelje, da poštuju njihovu kulturu i tradiciju, bez obzira odakle su i  koje boje je njihova koža, da li su to Kinezi, Japanci, Eskimi, Arapi, Francuzi…

Maskenbal “Djeca svijeta” je realiziran uz pomoć roditelja koji su s velikom ljubavlju i maštom kreirali kostime za mališane.

Vrtić “Lane”

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću “Lane” je realizirana muzička radionica pod nazivom “U ritmu vrtića” uz svesrdnu pomoć mame Enise Šuman.

Vrtić “Labudovi”

U okviru obilježavanja Nedjelje djeteta, djeca Mješovite  grupe od 3 godine do polaska u školu iz vrtića “Labudovi”, pored svih drugih prava učili su i o pravu na obrazovanje. Naučili su da se  najbolje uči iz knjiga i tim povodom su posjetili  JU Biblioteka Sarajeva, Trg nezavisnosti. Učlanili su se u biblioteku i odabrali jednu knjigu koju su zajedno s učiteljicama čitali.

Vrtić “Lužani”

Djeca vrtića “Lužani” su prošetala kao “Djeca svijeta” do Općine Ilidža sa transparemtima o dječijim pravima.

Vrtić “Dječiji Grad”

Odgojna grupa u 5. godini života, vrtić “Dječiji grad”, učiteljice Alma Delija i Emana Korjenić.
“Posjetili smo stomatološku ordinaciju dr. Alajmović. Cilj posjete je bio promovisanje prava na zdravstvenu zaštitu. Razgovarali smo o higijeni zuba, kao i o tehnici pranja istih. Uspjeli smo neku dječicu osloboditi od straha prema stomatologu, bez problema su sjeli na stolicu za pregled”, kazala je Alma Delija.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti