Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” IV dio

 “Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Bajka”, “Labudovi”, “Leptirić”, “Lužani”, “ŽIŠ”, “Višnjik”

Vrtić “Bajka”

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje djecu iz vrtića “Bajka”, odgojna grupa uzrasta 2 do 3 godine života, učiteljice su upoznala sa dječijim pravima.

Vrtić “Labudovi”

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću „Labudovi“ organizirano je druženje  učenika OŠ “Džemaludin Čaušević” učiteljica 1. razreda Aida Šabić, ass. Selma Džaferović i djece iz dvije mješovite  grupe od 3 godine do polaska u školu.

Vrtić “Leptirić” 

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću “Leptirić” organiziran je porodični dan.

Vrtić “Lužani” 

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje za djecu iz vrtića “Lužani” organiziran je izlet na Malak farmu.

Vrtić ŽIŠ“

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje vrtić ŽIŠ“ u sklopu aktivnosti  „Dijete djetetu“ posjetili su Udruženje Srece za djecu – Roditeljska kuća, gdje su uručili prigodne poklon pakete koje su organizovali uz podršku roditelja i djece vrtića. Cilj današnje posjete je malim hrabrim borcima ove ustanove izmamiti osmijehe na lica, pokazati da vrtićanci vrtića „ŽIŠ“ misle na njih, da su uz njih i da nisu sami.

Vrtić “Višnjik”

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje za djecu iz vrtića “Višnjik” u dvorištu vrtića organizirane su takmičarske igre pod nazivom “U zdravom tijelu zdrav duh”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti