Puštanje bijelih balona u znak sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine

Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 20. novembra 1989. godine usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu u želji da zajedno stvaraju svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, biti sigurno i zaštićeno… Sva su prava povezana i jednako važna.
Međutim, temeljno ljudsko pravo, pravo na život, nekoj djeci u protekom ratu je nepravedno oduzeto.

U povodu obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“ su zajedno s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem i direktoricom Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Ildam Bekrić  danas, 4. oktobra 2023. godine prošetala Sarajevom s bijelim balonima od Vječne vatre do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine. Položili su cvijeće, a potom pustili balone kako bi odali počast nedužnoj djeci, čiji su životi tragično prekinuti u ratnom vihoru.

“Željeli smo poslati poruku, da se ne smije zaboraviti Konvenciju o pravima djeteta koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Ova Konvencija jamči djeci temeljna ljudska prava, a prije svega parvo na život”, kazala je Ilda Bekrić, direktorica JU “Djeca Sarajeva”.

Bijeli baloni u znak sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine.

https://youtu.be/AjF9evNVcx0

Šetnja s mališanima iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“, Općina Centar Sarajevo

https://www.centar.ba/vijesti/19666/setnja-sa-malisanima-iz-vrtica-ju-djeca-sarajeva

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti