Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” III dio

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Srećica” “Razigrani dani”, “Višnjik” i “Vrapčić”, “Ribica”, “Labudovi”

Vrtić “Srećica”

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje mališani iz vrtića “Srećica” su bili na izletu u Ajdinovićima prilikom kojeg su uživali u prelijepom sunčanom danu, čistom zraku i prirodnim ljepotama. Također, ovo je bila prilika da prošire znanja o domaćim životinja.

Vrtići: “Razigrani dani”, “Višnjik”, “Vrapčić” i “Ribica”

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića “Razigrani dani”, “Višnjik”, “Vrapčić” i “Ribica” su zajedno boravili na planini Igman. Ovom prilikom mališani su se družili, igrali, šetali, ali i uživali u sunčanom planinskom danu. 

Vrtići “Razigrani dani”

Vrtić “Višnjik”

Vrtić  “Vrapčić”

Vrtić “Ribica”

Vrtić “Labudovi”

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje mališani iz vrtića “Labudovi”, dvije mješovite grupe su bili na izletu na Stojčevcu, kojom prilikom su uživali u prirodnim ljepotama i igrama.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti