Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” II dio

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja… 

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovanih međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su s djecom obilježili dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Labudovi”, “Srećica” „Umihana Čuvidina“, „Zeko“, “Rosica” i “Zvončić”

Vrtić „Labudovi“
„Naka sve nedjelje budu dječije!“

Dječija nedjelja je najveća manifestacija za zaštitu i promociju dječijih prava u vrtiću „Labudovi“ počela je 2. oktobra u popodnevnim satima likovnom radionicom pod nazivom “Djeca imaju pravo na…“.  Na radionici su prisustvovala djeca tri odgojne grupe i učiteljice Mevlida Lukovac, Senada Herak, Vildana Topčić, Špresa Zenuni, Dženeta Selimović i Edina Prašović. Moto ovogodišnje manifestacije je „Naka sve nedjelje budu dječije!“.
Radovi nastali na radionici će biti korišteni u šetnji  kao transparenti. Potom će djeca na Trgu nezavisnosti kredama u boji na betonu crtati svoja prava  i na taj način skrenuti pažnju javnosti na poštivanje Dječijih prava.

Vrtić “Srećica”

U  povodu obilježavanja Dječije nedjelje, djeca iz vrtića “Srećica” su crtala na ploćniku Dječija prava. Željeli su javnosti ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtić „Umihana Čuvidina“

Povodom obilježavanjan „Dječije nedjelje“, vrtić „Umihana Čuvidina“  posjetio je PU „More nade“ u sklopu Centra Vladimir Nazor. Mališani su uživali u dobrodošlici, svečanosti, kreativnim radionicama i druženju s drugarima.

Vrtić „Zeko“

Povodom obilježavanjan „Dječije nedjelje“ djeca iz vrtića „Zeko“ su posjetili ZOO centar „Pionirsku dolinu“.

Vrtići “Rosica” i “Zvončić”

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje vrtići “Rosica” i “Zvončić” organizovali su šetnju naseljem s ciljem promovisanja dječijih prava!
Djeca su uživala u zajedničkoj šetnji, druženju i igri u parku.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti