Sportska dječija manifestacija “U zdravom tijelu zdrav duh”, Kulturno-sportski centar “Amel Bećković” u Vogošći

Ove školske 2022/2023. godine  predškolska trodnevna manifestacija Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova Kantona Sarajevo i ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pod nazivom „Predškolski dani“ ima za cilj okupiti što više djece i uključiti ih u raznovrsne kreativne aktivnosti.

Danas, 24. 4. 2023. godine,  održana je   sportska dječija manifestacija „U zdravom tijelu zdrav duh“ i prvi put, pored aktivnosti na sportskom stadionu Koševo, u koje  su uključeni vrtići s područja općina Centar i Stari Grad, u isto vrijeme s pripremljenim sportskim igrama i rekvizitima pridružila su se djeca s roditeljima i odgajateljima  na ostalim  pripremljenim sportskim terenima, a to su: stadion FK „Željezničar“, stadion FK „Unis“ u Vogošći, Centar za sport i rekreaciju „Safet Zajko“ (ukupno 1.220 djece je  učestvovalo  u dječijim  sportskim igrama). Danas se na  stadionu Koševo okupilo  19 predškolskih ustanova i 2 ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje koje se nalaze na području općina Stari Grad i Centar, odnosno 340 djece predškolskog uzrasta (od tri godine do polaska u školu).

Za predškolske ustanove na području  općine Novo  Sarajevo (pomoćni stadion FK “Željezničar”, Grbavica) učestvovalo je 13 predškolskih ustanova, ukupno 250  predškolske djece.

Sedam predškolskih  ustanova s područja općina  Vogošća i Ilijaš organiziralo je sportske primjerene dječije igre na sportskom terenu “Hakija Mršo” (FK “Unis”) u Vogošći  za predškolske ustanove na navedenim općinama (ukupno 180 djece), isti dan u terminu od 11:00 do 12:30 sati.

Dvadeset i šest (26) predškolskih ustanova s područja općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići uključilo se u organizovane sportske igre u Centru za sport i rekreaciju “Safet Zajko”, gdje  se predstavilo  440 predškolske djece.

Cilj manifestacije  je  promocija zdravog načina dječijeg  življenja i stvaranja podsticajnog okruženja za dječije zdravlje, rast i razvoj.

„S ovih sportskih terena izrasla su mnoga poznata imena, svjetski sportaši koji predstavljaju našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. I oni su vježbali sportske igre kao vi“, istakle su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović.

Zaželjele su djeci  da  budu zadovoljni, sretni, da upoznaju  svoje drugove i da se sjećaju  tokom svog odrastanja  takmičarskih igara i medalja koje će danas osvojiti.

„I zato smo mi danas s vama kako bismo vas ohrabrivali u vašem odrastanju i pružali vam sigurnost i osmijeh na licu.

Budite vedri  i uživajte danas u igri ‘U zdravom tijelu zdrav duh!’ Sretno!“ bila je poruka svih prisutnih.

Učesnicima, predškolskim ustanovama Kantona Sarajevo  i voditeljima sportskih aktivnosti su uručene zahvalnice od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.
Prema:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0hGhz4SAW28iTgastH8u5jG66TESezSAxi65yiAAEH4vSYaZSr92wVuHntPo8t17Dl&id=100085009922739&sfnsn=mo&mibextid=RUbZ1f

Kulturno-sportski centar “Amel Bećković” u Vogošći, sportski travnati teren “Hakija Mršo”

Vrtić “Trešnjica”

Sportske aktivnosti u sklopu Predškolskih dana raelizirane su dana, 24. aprila 2023. godine u Kulturno-sportskom centru “Amel Bećković” (sportski travnati teren “Hakija Mršo”) u Vogošći.

Mališani iz odgojne grupe u 6. godini života  predstavljali su vrtić “Trešnjica” na prvom danu manifestacije pod nazivom “U zdravom tijelu zdrav duh”, a pripremili su ih sa učiteljicama Jasminom Gojak i Selmom Balićevac.

“Djeca su uživala u ponuđenim takmičarskim igrama, obučeni u bijele majice, trenerke i patike promovisali su zdrave stilove života. Na kraju su sva djeca zasluženo dobila medalje za učešće u igrama. Dobre atmosfere nije izostalo kao i dobrog raspoloženja”, kazala je Selma Balićevac, odgajateljica vrtića “Trešnjica”.

https://youtu.be/IpbeshQ1gW8

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti