6. april – Dana grada Sarajeva II dio

6. april je dan kada naš grad Sarajevo slavi rođendan. Djeca u vrtiću putem raznovrsnih sadržaja imaju priliku da obogaćuju svoja znanja o građevinskim znamenitostima grada, njegovoj bogatoj istoriji, kulturnoj i tradicionalnoj baštini. Upoznavajući grad kod djece potićemo osjećaj ponosa, pripadnosti i ljubavi prema gradu i njegovim ljepotama.

U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” prateći sve aspekte dječijeg razvoja kroz različite sadržaje i aktivnosti: svečanosti, radionice, posjete, priče, dramatizacije, pjesme, stihove i ples, uveličali su 6. april – Dan grada Sarajeva.

Vrtići: Ljiljani”, “Slavuj”, “Umihana Čuvidina”, “Razigrani dani”, “Biseri”

Vrtić “Ljiljani”

Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, djeca vrtića “Ljiljani”, mješovita grupa djece od 3 godine do polaska u školu sa svojim učiteljicama Žigić Melihom i Duranović Elvedinom, su razgovarali o gradu Sarajevu, njegovim simbolima i znamenitostima koje ga krase.

Svoj doprinos su dali odajući počast i na manifestaciji koja se tradicionalno obilježava svake godine povodom 6. aprila, na Spomen – obilježju ubijenim logorašima općine Vogošća u Vogošći.

Vrtić “Slavuj”

Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, djeca vrtića “Slavuj” su sa svojim učiteljicama prošetala gradom i obišla mnoge poznate znamenitosti.
Krenuli su do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva 1992-1995. godine gdje su položili cvijeće, odajući počast najmlađim žrtvama rata. Šetajući prema Bašćaršiji posjetili su: Vječnu vatru, Latinsku ćupriju, Šeher-Ćehajinu ćupriju, Vijećnicu, Sebilj…

Vrtić “Umihana Čuvidina”

Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, djeca vrtića “Umihana Čuvidina” su posjetila Svrzinu kuću izgrađenu u tradicionalnom bosanskom stilu, koja služi kao muzej bosanske arhitekture, koja pruža uvid obiteljskog intimog života u iz tog vremena.

Vrtić “Razigrani dani”

Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, djeca vrtića “Razigrani dani” posjetili su Zemaljski muzej BiH gdje su se upoznala sa prošloću naših predaka, njihovim načinom života, kulturom, običajima, nošnjom, kao i sa životinjama.
U vrtiću su kroz različite aktivnosti proširili svoja znanja o voljenom gradu.

Vrtić “Biseri”

Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, mališani odgojnih grupa u 5. i 6. godini života, vrtića “Biseri”, posjetili su Zemaljski muzej BiH.
Djeca su razgledala postavke na Odjeljenju za etnologiju, kojom prilikom su mogli vidjeti kako su ljudi živili nekada.  Posebnu pažnju su im zaokupile, postavke životinja, kao i botanički vrt koji ih je oduševio. Dobili su na poklon dvije biljke iz staklenog vrta, koje će, kada bude ljepše vrijeme, posaditi u dvorište vrtića.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti