Mališani vrtića “Višnjik”, “Mašnica” i “Ljiljani” posjetili Olimpijski muzej

Olimpijski muzej je jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog komiteta BiH, koji učestvuje u razvijanju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha. Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju ove nezaboravne olimpijske manifestacije.

Posjetom Olimpijskom muzeju je najbolji način da se djeci dočara dio atmosvere sa XIV Zimskih olimpijskih igara održnih u Sarajevu davne 1984. godine. Kroz neposredno doživljena iskustava djeci se može približiti svrha i značaj Olimpijskog muzeja i olimpijskih igara, te na taj način postepeno ih osposobljavati da iste vrednuju, koriste i čuvaju.
Odgajatelji iz vrtića “Višnjik”, “Mašnica”  i “Ljiljani” su djecu odveli u posjetu Olimpijskom muzeju. Djeca su sa veliki interesovanjem razgledala izložene eksponate: olimpijske krugove, olimpijsku pahuljicu, olimpijsku baklju, sportsku opremu, medalje, kako i maskotu Olimpijade „Vučka” i maskotu Evropskog festival za mlade (EYOF) “Grudvya”.

Vrtić “Višnjik”

Vrtić “Mašnica”

Vrtić “Ljiljani”

U sklopu mjesečne teme “Razglednice grada Sarajeva” učiteljice iz vrtića “Ljiljani” su sa djecom, odgojne grupe u 5. godini života realizirale sedmičnu podtemu “Sarajevska zima” u povodu koje su obišli “Olimpijski muzej”.
Potom su prošetali Baščaršijom kako bi sadržaje koje su realizirali putem podteme “Putovanje kroz moj grad” djecu upoznale sa znamenitosti koje krase staru jezgru grada: Sebiljom, Kujundžijskom ulicom, Šeher-Ćehajinom ćuprijom, Inat kućom i Vijećnicom.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti