15. oktobar – Svjetski dan čistih ruku

Higijena ruku prva je i osnovna mjera u očuvanju zdravlja i održavanju lične higijene, te predstavlja najbolju preventivnu mjeru u sprječavanju zaraznih bolesti.
U vrtiću “Srećica”, obilježen je 15. oktobar – Svjetski dan čistih ruku.
“Svakodnevmo podižemo svijest kod djece o ovoj temi. Higijena ruku je posebno važna, jer se prljavim rukama ili posrednim kontaktom preko predmeta ili materijala s kojima oni dolaze u dodir šire mnoge zarazne bolesti, prije svega crijevne bolesti, kožne, bolesti očiju…
Ruke su karika u lancu prenosa uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuju uzročnika bolesti sa namirnicama. U našem vrtiću itekako se vodi računa o čistoći ruku i redovnom pranju”, kazala je gospođa Suanita Banda, odgovorna odgajateljica vrtića “Srećica”.
Veoma je važno, na interesantan i zanimljiv način, djeci ukazati na važnost pranja ruku, kada trebju prati ruke, kako pravilno prati ruke, koliko dugo ih prati…
Potaknite djecu da češće peru ruke u toku dana.  Možete na ruci djeteta nacrtati „virus“ ili neki drugi oblik, po želji djeteta, koji će nestati sa ruke samo ukoliko dovoljno puta opere ruke. Na ovaj zabavan način dijete će češće u toku dana prati ruke i učiti o važnosti redovnog pranja.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti