“Darovi jeseni”

Jesen je idealno godišnje doba za pravljenje zimnice, jer obiluje raznovrsnim zdravim povrćem i voćem.
“Darovi jeseni” je tema u okviru koje su odgajateljice iz vrtića “Ilijaš” djecu iz dvije odgojne grupe od 3 godine do polaska u školu upoznale sa povrćem i voćem, koje im  jesen svesrdno donosi na dar, njegovom značaju za zdravlje, načinu konzumiranja, pripremom zimnice…
Mališani su posjetili Gradsku tržnicu Ilijaš, kojom prilikom su saznali koje se voće i povrće prodaje, kako se skladišti i kako se kupuje. Djeca su uz podršku roditelja i odgajatelja kupila povrće za zimnicu. Sljedeći dan, tokom dana otvorenih vrata, ugostili su mame, očeve, nane i bake. Zajedničkim trudom su pravili zimnicu i time se osjaćala kao ravnopravni dio zajednice.
Takođe, djeca su imala priliku da svoj utisak načina pravljenja zimnice prenesu i na papir, pa su bojili, rezali, lijepili povrće u svoje tegle na radnim listovima.
U želji da se gostima zahvale i uljepšaju dan otvorenih vrata, za prisutne su izveli “Jesenju svečanost”, uz brojalice, pjesme, ples… U završnom dijelu svečanosti su glasno izgovorili imena svojih nana i baka što je izazvalo pozitivne emocije kod njih. Spoj generacija uvijek izazove pozitivne emocije, stariji uživaju u dječijem društvu, a djeca se uče empatiji i uvažavanju.
“Salatu, koju smo napravili zajedno sa gostima, djeca će imati priliku konzumirati narednih dana. Prehrana je od velikog značaja za zdravlje organizma i ako djeca steknu pravilne prehrandbene navike u djetinstvu, vjerojatno će i kao odrasli zadržati iste”, kazala je gospođa Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica vrtića “Ilijaš”.   

Ovom prilikom osoblje vrtića “Ilijaš” se zahvaljuje svima koji su doprinijeli ovoj edukativoj radionici.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti