Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VIII dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Bajka”, “Kadifica”, “Lane”

Vrtić “Bajka”
Dječija nedjelja u vrtiću “Bajka” obilježena je kroz različite sadržaje i aktivnosti. Mališani iz  Mješovite grupe od 3 godine do polaka u školu učestvovali su u: šetnji Baščaršijom koju je organizovala Općina Stari Grad sa načalnikom mr. Ibrahim Hadžibajrić pod nazivom “Dani dječije radosti”, posjeti Zemaljskom muzeju BiH, likovnoj i kreativnoj radionici i takmičarskim igrama.

Vrtić Kadifica
U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” u vrtiću Kadifica realizirani su raznovrsni, interesantni i edukativni sadržaji za djecu.
Posjetili su Zoo centar Bambi, organizirali takmičarske igre i druženje sa djecom iz vrtića Srećica u dvorani Dobrinja, pod sloganom “Slatki dan”, uz muziku su pravili kolače i pisali pismo bolesnom drugu, posjetili su biblioteku u cilju promovisanja prava na obrazovanje.
Organizovali su i humanitarnu akciju za Udruženje Ruku na srce, gdje su u saradnji sa roditeljima vrtića donirali paket školskog pribora, a potom i humanitarni bazar pod nazivom “Srce za djecu”, te motivisali odrasle na kupovinu. Sav prikupljeni novac od prodaje bit će uplaćen na račun Udruženja “Srce za djecu”.

Vrtić “Lane”
U sklopu obilježvanja Dječije nedjelje čiji je slogan ove godine bio “Sretan možeš biti svijete samo ako je zdravo/sretno dijete” u vrtiću “Lane” realizirali su prodajni bazar kolača, koje su mališani uz pomoć osoblja zajedno pripremali. Prodajom kolača u čiju kupovinu su se svesrdno uključili roditelji, obezbijediti su sredstva za pomoć djeci oboljeloj od malignih oboljenja.
Ovo je bila prilika da podstaknu humane osobine kod mališana, emapatiju darežljivost, te brigu za druge u njihovoj okolini.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti