Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VII dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…

Vrtići: “Iskrica”, “Vrapčić”,  “Bulbuli”, “Kekec”, “Leptirić”, “Razigrani dani”, “Trešnjica”, “Umihana Čuvidina”

Vrtići “Iskrica” i “Vrapčić”
Posjeta Roditeljskoj kući – Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka

“Svako djete ima pravo da je zdravo” je akcija u organizaciji JU “Djeca Sarajeva”, a podržali su je svi vrtići u saradnji sa roditeljima. Sredstva koja su prikupljena u sklopu humanitarnih radionica u toku Dječije nedjelje, biti će uplaćena Udruženju “Srce za djecu”.

Vrtići “Iskrica” i “Vrapčići” su posjetili Roditeljsku kuću i uručili im igračke, školski pribor, didaktički materijale i higijenske pakete za djecu koja su smještena u ovoj kući.  

Vrtići “Iskrica” i “Vrapčići” su posjetili i Dom Bjelave sa istim ciljem, da obraduju djecu. Djeca su se upoznavala, družila i pjevala. Na kraju su mališani iz vrtića uručili poklone svojim drugarima koji borave u Domu Bjelave, oni su im uzvratili gestu, prekrasnim poklonom.

Ovim putem se zahvaljuju svim roditeljima koji su se odazvali i podržali ovu akciju.

Vrtić “Iskrica” je u sklopu Dječije nedjelje organizirao mnoštvo interesantnih i edukativnih aktivnosti za djecu. Mališani su slikali ma folijama, uživali u maskenbalu i plesu, odlasku u pozorište, izletu na Igman, posjetu Roditeljskoj kući
Najveći dojam na djecu je ostavila posjeta mališanima, štićenicima Doma Bjelave. Dom Bjelave su posjetili zajedno sa mališanima iz vrtića “Vrapčić”.

Vrtić “Bulbuli”
Dječija nedjelja u vrtiću “Bulbuli” obilježena je kroz različite sadržaje i aktivnosti. Mješovite grupe od 3 do 6 godina sa učiteljicama Nermina Redžepović, Alma Konjičanin , Nasiha Karavdić i Alma Hrelja su učestvovali u šetnji koju je organizovala Općina Stari Grad sa načalnikom mr. Ibrahim Hadžibajrić pod nazivom “Dani dječije radosti”. Tom prilikom djeca su se kroz prigodan sadržaj uz animatore, zabavila i uživala u igrama na otvorenom.
Ovogodišnji slogan Dječije nedjelje je “Sretan možeš biti svijete samo ako je zdravo i sretno dijete”, te su obilježili sedmicu kroz niz tjelesnih aktivnosti na temu “Igrajmo se zajedno” uz takmičarske, štafetne i pokretne igre, te aktivnosti u kojima su djeca pokazala svoje likovno umijeće na ovu temu.
Pokrenuta je i humanitarna akcija, shodno sloganu Dječije nedjelje “Sretan možeš biti svijete samo ako je sretno i zdravo dijete”, a prukupljena novčanih sredstava će uplatiti za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Vrtić “Dječiji grad”
Odgojna grupa u 6. godini života iz vrtića “Dječiji grad” kroz niz aktivnosti su obilježili ovu, za djecu značajnu nedjelju i promovisali Dječija prava. Realizirali su interesantne posjete: Zološkom vrtu u Pionirkoj dolini, područnoj školi “Aleksa Šantić” i vrtiću “Labudovi”.

Vrtić “Kekec”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću “Kekec” su gostovali roditelji koji rade u Narodnom pozorištu, te su za djecu organizovali “mali koncert”. Takođe su djeca imala priliku da posjete ZOO vrt “Bambi” u Hrasnici i uživaju u razgledanju životinja.

Vrtić “Leptirić”
https://youtu.be/UTv1yq4oVyA

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću “Leptirić” realizirana je radionica za djecu i roditelje pod nazivom “Sretan ćeš biti svijete, kad  usrećiš dijete”, kojom prilikom su promovisali Dječija prava.
Pored mnoštva raznovrsnih i interesantnih aktivnosti  odgajateji su za djecu pripremili i pozorišnu predstavu “Gopođica neću”.

Vrtić “Lužani”
Povodom obilježavanje Dječije nedjelje maišani iz vrtića “Lužani” su posjetili Vrelo Bosne, uživali su u šetnji i lijepom danu.

Vrtić “Razigrani dani”
U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” u vrtiću “Razigrani dani” realizovana je humanitarna akcija sa roditeljima za Roditeljsku kuću – “Srce za djecu oboljelu od raka” gdje je ispred njihovog vrtića uručeno voće i povrće.

Vrtić “Trešnjica”

https://youtu.be/0G2l_rYFl1o

Prva sedmica mjeseca oktobra rezervisana je za Dječiju nedjelju, pa je kolektiv vrtića “Trešnjica“ detaljno planirao aktivnosti i sadržaje, vodeći se motom koji glasi “Šta sve djetetu treba da poraste do neba?”.
Obzirom da djeca svake godine posjećuju humanitarnu organizaciju Tempo i ove godine su sa mališanima iz dvije odgojne grupe u 5. i 6. godini života prikupili poklone za djecu koja su u potrebi, razvijanja empatije i humanosti.
Mališani iz Odgojne grupe u 5. godini života, su boravili na Igmanu, gdje su imali priliku da uživaju u lijepom i sunčanon vrijemenu i igri na otvorenom, sa ciljem  jačajanja imuniteta i cjelokupnog organizam.
Mališani iz Odgojne grupe u 4. godini života sa svojim roditeljma su učestvovali u kreativnoj radionici pod nazivom “Zajedno možemo sve”.  Zajedničkim trudom su napravili predivne ramove, ukrasne zdjelice i jesenje čestitke, koje planiraju iskoristiti za prodajni bazar. Sva prikupljena sredstva bit će usmjerena za Udruženje Srce za djecu.
Mališani iz Odgojne grupa u 6. godini života su posjetili vrtić “Ljiljane” kako bi se upoznali i družili sa novim drugarima, uz stihove i pjesme. Na putu do vrtića nosili su transparente o dječijim pravima, kako bi svima pokazali i podsjetili koliko su važni i kako su sva djeca ukras svijeta.

Vrtić “Umihana Čuvidina”
Povodom obilježavanje “Dječije nedjelje” u vrtiću “Umihana Čuvidina” realizirane su raznovrsne, interesantne i edukativne aktivnosti, kako bi ukazali na potrebu i obavezu poštivanja djece i zaštitu njihovih prava. Neke od aktivnosti bile su “Igre bez granica”, “Čaša puna vitamina” – radionica s roditeljima, posjeta stomatologa,  odlazak u kino, biblioteku
Učiteljice su naučile djecu da imaju dječija prava, ali i obaveze koje trebaju ispunjavati, trudili su se da razviju prijateljstvo i šire ljubav i uvažavanje.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti