Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” VI dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Ilijaš”, “Labudovi”, “Mašnica”, “Radost”, “Višnjik”, “Vjeverica”

Vrtić “Ilijaš”
https://radioilijas.ba/vrtic-ilijas-nizom-aktivnosti-obiljezio-djeciju-nedjelju/
Vrtić “Ilijaš” je sa svim grupama imao niz aktivnosti, a akcenat je bio na zdravlju, sreći i podršci.
Osim upoznavanja pojma “dječija prava” mališani su uživala u danu sporta i zdravlja. Organizirana je svečanost za Udruženje “Budi mi drug”. Šetnjom kroz grad uz pjesmu, druženje i dijeljenje afirmacijslih bedževa, djeca su osjetila moć darivanja uz isticanje poruke podrške i ljubavi. Mališani zajedno sa članovima Udruženja “Budi mi drug” su uljepšali jutro svojom pojavom građanima Ilijaša.
U četvrtak su djeca uživala u maskanbalu i modnoj revijiji, a Dječiju nedjelju su ispratiti humanitarnim bazarom sa medenim klolačićima pod nazivom “Sretan možeš biti svijete, ako zajedno mi odrasli mislimo na naše dijete”.  Prikupljanje sredstava su uplatili Udruženju “Srce za djecu”.
Ovom prilikom tim vrtića “Ilijaš” se zahvaljuje svim roditeljima na humanosti, te učešću u svim aktivnostima.

Vrtić “Labudovi”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje vrtić “Labudove“ su posjetili mališani iz vrtića “Dječiji grad“, te su se zajedno u dvorištu vrtića družili i igrali.
Mješovita grupa od 3 god do polaska u školu, učiteljica Mevlide Lukovac i Senade Herak su posjetili OŠ “Džemaludin Čaušević” I razred, kao i  Gradsku biblioteku u C fazi Alipašino polje.

Vrtić “Mašnica”
“Srce za djecu”-humanitarni bazar
https://www.facebook.com/JZSBHT1/videos/795213798393335

U sklopu “Dječije nedjelje” u vrtiću “Mašnica” odgajatelji su za djecu organizirali raznovrsne i interesantne aktivnosti.
Mališani iz Mješovite grupe od 3 godine do polaska u školu su učestvovali u likovnoj radionici pod nazivom “Naše ruke šalju vam poruke”. Djeca su prvo ocrtavala svoje dlanove, zatim ocrtane dlanove rezala i bojila, te ukrašavala pano ističući prava svakog djeteta i tako kroz rad izražavala svoje likovno stvaralaštvo, maštu i kreativnost. Cilj likovne radionice je bio slanje važne poruku društvenoj zajednici, da svako dijete ima pravo na ljubav, sigurnost i sretno odrastanje.
Mališane iz starije grupu ovog vrtića posjetio je tata jednog dječaka, te ih je upoznao sa muzičkim instumentima i ljepotom i značajem muzike. U grupu je donio gitaru i djecu proširio dječija saznanja o ovom insrtumentu.
Mališani iz druge starije grupe su išla u posjetu PU “More nade”. Koleginice iz ove ustanove su pripremili veoma zanimljive sadržaje za djecu, nekoliko poligona, raznovrsne radionice gdje su djeca mogla da pokazu svoju kreativnost i maštu. Poklonili su uzajamno zahvalnice jedni drugima i ostale poklone. Potom su uživali u zajedničkom druženju i plesu.
Mališani iz mlađih grupa ovog vrtića su uživali u likovnoj radionici u kojoj su rado učestvovali.
Mališani iz Odgojne grupe 2-3 godine života su sa starijim drugarima učestvovali u zajedničkoj likovnoj radionici, te zajedno sa roditeljima podržali humanitarnu akciju prodaje bedževa i prikupljanja novčanih sredstava za pomoć djeci oboljeloj od malignih oboljenja, Organizaciji Srce za djecu. Potom su sa odgajateljima prošetali oko vrtića noseći balone i poruke o pravima djece. Aktivnosti su realizovane sa ciljem bogaćenja dječijih spoznaja o humanosti, empatiji, solidarnosti i ljubavi.

Zadnji dan Dječije nedjelje sva djeca iz vrtića su izašla u šetnju naseljem sa balonima i transparentima sa porukama o dječijih pravima.

Vrtić “Radost”
U sklopu promocije dječijeg zdravlja mališanin iz vrtića “Radost” iz 3 odgojne grupe su posjetili apoteku “Lupriv”, gdje je roditelj vrtića gospođa Enisa Smajić dočekala djecu i objasnila im kako nastaju lijekovi koji im čuvaju zdravlje.
Zadnji dan Dječije nedjelje posvetili su sportu i vježbi, pa su mališani iz 3 odgojne grupe u saradnji sa Četvrtom osnovnom školom savladavali poligon prepreka na školskom igralištu.

Vrtić “Višnjik”
U  povodu obilježavanja Dječije nedjelje prvačići iz Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u pratnji svojih učiteljica: Merjem Ahmetović, Belme Hamzić i Esvede Omeragić su tradicionalno posjetili vrtić “Višnjik”. Djeca i odgajatelji su za goste pripremili interesantan i edukativan program: lutkarsku predstavu “Put oko svijeta sa pet drugara”, recitaciju “Kako se čuva mama”, mali orkestar i još mnoge aktivnosti. Djeca iz Centra su drugare naučila kako se na znakovnom jeziku kažu “čarobne riječi” (hvala, oprosti, molim, izvoli), ljubav, te grad Sarajevo i naša država BiH, u koju su drugari iz predstave na kraju putovanja stigli.
Razmjenili su poklone, a na kraju su se sva djeca zasladila i osvježila slatkišima i svi zajedno zaplesali uz muziku.
Ovom prilikom tim vrtića “Višnjik” se zahvaljuje djeci i učiteljicama iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, što su se odavali pozivu i uljepšali im Dječiju nedjelju.

Vrtić “Vjeverica”
“Srce za djecu”-humanitarni bazar
https://www.facebook.com/JZSBHT1/videos/795213798393335
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje vrtić “Vjeverica” je svoje učenje i druženje obilježila posjetama, šetnjama i humanitarnim bazarom.
Odgojna grupa u 5.godini života, učiteljica Ivane Kridtić i Dine Makul je bila u posjeti udruženju “Dajte nam šansu”.
Starije odgojne grupe u 6.godini života, učiteljica Selvije Čović i Ilme Smajić, te odgojne grupe u 5.godini života, učiteljica Edite Džanko, Ivane Kristići, Dine Makulsu su prošetali do Općine Novi Grad sa transparentima na kojima su pisala Dječija prava.
Šetali su i mališani iz Odgojne grupe u 4. godini života, učiteljica Ermine Halilović i Arnele Hadžić, gdje su mališani svoju kreativnost iskazali crtanjem po pločnicima.
Odgojna grupa u 4.godini života, učiteljica Minele Hindije i Fatime Omerović su išli u posjetu “Centru za zdravo starenje” Općtine Novi Grad, te pokazali da naši prijatelji mogu biti svi ljudi bez obzira i na starosnu dob.
Najmlađi mališani iz vrtića „Vjeverica“ su u dvorištu uživali u sučanom danu, odgojne grupe 1-2 godine, mededicinskih sestara Nerme Aganspahić, Aide Isaković, Adise Memić i Melihe Alić, te odgojne grupe 2-3 godine života, učiteljica Ilde Bekrić,Vildane Manko,Emine Burazerović i Ivane Radonjić.

Dječiju nedjelju završili su slatkim bazarom u   vrtiću, gdje su se prodavali kolačići, a roditelji i posjetitelji su novac koji su mogli izdvojiti ubacili u malu šarenu kasicu. Prikupljeni novac će uplatiti Udrženju Srce za djecu oboljelu od raka.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti