Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” V dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Aneks”, “Aprilski Cvjetovi”, “Dunje”, “Iskrica”, “Razigrani dani”, “Labudovi”, “Pčelica”, “Višnjik”, “Vrapčić, “Zeko”

Vrtić “Aneks”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića “Aneks” su posjetili Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, kojom prilikom su uživali u zajedničkoj igri sa drugarima na mobilijaru.
Obilježili su i Medjunarodnog dana starijih osoba, kako bi kod djece razvili empatiju i brigu za osobe treće životne dobi.
U povodu Međunarodnog dana zaštite životinja u vrtiću su se upoznali sa kućnim ljubimcima, te naučili kako se treba brinuti o njima.

Vrtić “Aprilski Cvjetovi”
U dvorištu vrtića “Aprilski Cvjetovi” realizirana je svečanost i izložba za roditelje u povodu obilježavanja Dječije nedjelje.

Vrtić “Dunje”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića “Dunje”, Odgojna grupa u 4. godini života sa učiteljicama Aldijanom Jašarević i Enisom Šišić prošetali su naseljem sa balonima i transparentima, te su dijelili prolaznicima letke sa informacijama kada je potpisana Konvencija o dječijim pravima sa ciljem podizanja svijesti lokalnog stanovništva o dječijim pravima. Mališani su uživali i u predstavi pod nativom “Djeca svijeta”.

Vrtići: “Iskrica”, “Razigrani dani”, “Višnjik”, “Vrapčić”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića “Iskrica”, “Razigrani dani”, “Višnjik” i “Vrapčić” su zajedno boravili na planini Igman. Ovom prilikom mališani su se družili, igrali, šetali, ali i uživali u sunčanom planinskom danu. Nezaboravan doživljaj sa ovog interesantnog izleta će im biti takmičenje između vrtića, takmičili su se u trčanju, zajedno djeca i učiteljice.

Vrtić “Pčelica”
U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” djeca iz vrtića “Pčelica” posjetili su “Malak farmu”. U sklopu programa koji je bio najmjenjen za njihov uzrast, djeca su išla u obilazak farme, imali su ručak u restoranu, igre na otvorenom sa različitim rekvizitima. Djeca su mogla da jašu konja, što im je bio poseban doživljaj.
Učestvovali su i u šetnji koju je organizovala Općina Stari Grad sa načalnikom mr. Ibrahim Hadžibajrić pod nazivom “Dani dječije radosti”. Tom prilikom djeca su se kroz prigodan sadržaj uz animatore, zabavila i uživala u igrama na otvorenom.

Vrtić “Višnjik”
U  povodu obilježavanja Dječije nedjelje, Odgojna grupa u 4. godini života je prošetala naseljem Višnjik sa balonima i promovisala Dječija prava.
Željeli su ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, njihovo pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju.

Vrtić “Zeko”
U okviru obilježavanja “Dječije nedjelje” u vrtiću Zeko” realiziranje je humanitarni bazar na temu „Sretan ćeš biti svijete ako je zdravo i sretno dijete“, a sredstva prikupljena ovim putem će uplatiti Udrženju Srce za djecu oboljelu od raka.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti