Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” IV dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Dunje”, “Labudovi”, “Radost”, „Šareni voz“

Vrtić “Dunje”
Povodom obilježavanja Dječije nedjeljevrtiću “Dunje” djeca iz Odgojne grupe u 6. godini života su posjetila frizerski salon “Moj san” vlasnice Sanele Bakši, mame iz grupe.
Sva djeca su imala vrhunsku frizersku uslugu, za koju su njihovi roditelji dali novac, prikupljena sredstva ovim putem će uplatiti Udrženju Srce za djecu oboljelu od raka.
Mama velikog srca je popodne uredila i frizure mamama djece iz grupe, te ovom humanom gestom, su dali veliki doprinos humanitarnoj akciji.
Ovom prilikom se zahvaljujemo mami Saneli Bakši, svim roditeljima koji su doprinijeli ovoj humanitarnoj akciji, kao i odgajateljima koji putem zajedničkih  ideja ostvaruju velika djela.

Vrtić “Labudovi”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje u vrtiću „Labudovi“, djeca iz Mješovite grupe od 3 god do polaska u školu sa učiteljicama Mevlidom Lukovac i Senadadom Hera su uživali na izletu na Bijambarama, u šetnji kroz C fazu Alipašino polje sa transparentima o dječjim pravima, kratkom druženju sa Selmom Krifica i crtanju dječijih prava sa kredama na betonu.
Realizirali su na nivou vrtića i humanitarni bazar na temu „Sretan ćeš biti svijete ako je zdravo i sretno dijete“, a sredstva prikupljena ovim putem će uplatiti Udrženju Srce za djecu oboljelu od raka.

Vrtić “Radost”
vrtiću “Radost” povodom obilježavanja Dječije nedjelje i posvećenosti dječijem zdravlju imali su posjetu kolege, učitelja i lutkara Sabita Agića, koji je pripremio predstavu “Bolesni medo”. Djeca i osoblje su uživali u interaktivnoj predstavi i sa oduševljenjem, više od sat vremena, gledali predstavu i uz muziku zajedno pjevali sa lutkama.

Vrtić „Šareni voz“
Povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” djeca iz vrtića “Šareni voz” su položila cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine.
Upriličeno je i druženje sa djecom iz vrtića “Leptirić”, za koju su učiteljice pripremile predstavu “Patuljak Radunko”.
Realizirana je kreativno-edukativna radionica, pod nazivom “Jesenko i Jesenka”, na kojoj su pored istoimenih lutaka, napravljeni i ukrasni predmeti, koji će biti izloženi na prodajnom bazaru. Novac od prodaje će biti doniran djeci oboljeloj od malignih oboljenja.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti