Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” III dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Mašnica”, “Pčelica”, “Srećica” , “Vrapčić”, Zeko”, “Žubor”

Vrtić “Mašnica”
Povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” i obilježavanja Dana učitelja mališani iz vrtića “Mašnica” su sa učiteljicama posjetili “Dječiju kuću”. Boravili u biblioteci u cilju razvijanja interesa i ljubavi prema knjizi, kao i sticanja navike za druženjem sa knjigom kao izvorom znanja i radosti.

Vrtić “Pčelica”
Povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” u vrtiću “Pčelica”  su gostovali veseli Mravko Travkao i gospodin Latif Močević.

Vrtić “Srećica”
Mališani iz vrtića “Srećica” su sa drugarima koji koriste usluge Udruženja “Dobro djelo”, a uz pomoć odgajateljica i edukatorica realizirali radionicu na temu “Imam pravo na pripadnost”. Djeca su zajedno napravila poklone koje su potom, pod motom ”Osmijeh je dobro djelo” dijelili sugrađanima.

Oslobođenje – Mališani na Dobrinji dijelili osmijehe, poklone, ljubav (oslobodjenje.ba)

 

Vrtić “Vrapčić”
Povodom obilježavanja “Dječije nedjelje” u vrtiću “Vrapčić” su organizirali maskenbal pod nazivom “Djeca svijeta” u cilju razvijanja tolerancije i svijesti o prihvatanju drugog i drugačijeg.

Vrtić “Zeko”
Povodom obilježavanja  “Dječije nedjelje” mališani iz vrtić “Zeko” su posjetili park Safet Zajko, prilikom čega su uživali u druženju i igri sa drugarima iz vrtića “ŽIŠ”.

Vrtić “Žubor”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje mališani iz vrtića Žubor” su pravili kolačiće za humanitarni bazar pod nazivom  “Sretan možeš biti svijete samo ako je zdravo i sretno dijete”, te su sa transparentima o dječijim pravima prošetali naseljem, takođe su posjetili i ZOO centar “Bambi”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti