Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” II dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Aprilski Cvjetovi”, “Lužani”,  “Radost”, “Srećica”

Vrtić “Aprilski Cvjetovi”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje mališani iz vrtića “Aprilski cvjetovi” su posjetili Park Ravne 2. u Visokom.

 

Vrtić “Lužani”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje i Međunarodnog dana starih osoba djeca iz vrtića “Lužani” posjetili su Dom Vitalis. Djeca, ali i domaćini su neizmjerno uživali u kreativnom radionici “Za Vas od nas”  i zabavnom druženju.

Vrtić “Radost”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje vrtić “Radost” su posjetili Amina Zorlak, Saleha Redžepi i Vedad Huseinbašić, studenti završne godine studija Medicinskog fakulteta. Ovom prilikom su realizirali prezentaciju na temu “Vježbe za djecu i zdrava hrana”.  Posjeta je bila na obostrano zadovoljstvo i uživanje.

Vrtić “Srećica”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje mališani iz vrtića “Srećica” su bili na izletu u Ajdinovićima,  prilikom kojeg su prošli znanja o domaćim životinja, ali i uživali u prirodnim ljepotama.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti