Obilježavanje Dječije nedjelje u vrtićima JU “Djeca Sarajeva” I dio

Svake godine u prvoj sedmici oktobra obilježava se “Dječija nedjelja“, tokom koje se  djeca upoznaju sa svojim pravima zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…
Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovog svijeta, mala bića koja tek trebaju da spoznaju svijet, da budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje ja. Zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje, učite ih da se vole, poštuju i cijene. Razvijajte njihove socijalne i emocionalnie vještine, učite ih dobrim životnim vrijednostima, koje će im pomoći da budu zdravi, uspješni i pripremljeni za dalje izazove u životu.
U vrtićima JU “Djeca Sarajeva” odgajatelji su sa djecom obilježili Dječiju nedjelju putem raznovrsnih aktivnosti kojima se djeci želilo ukazati na važnost njihovog bića i postojanja, na njihovo parvo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje, zdravlje, rekreaciju…
Vrtići: “Mašnica”, “Radost”, “Srećica”, “ŽIŠ”

Vrtić “Mašnica”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje odgajatelji vrtića “Mašnica” su izveli interaktivnu predstavu “Kolo svijeta” oplemenjenu pjesmom, plesom i igrom. Putem predstave djeci su približili bogatstvo različitosti, potaknuli prijateljska osjećanja i razvoj temeljnih ljudskih vrijednosti, poštovanja i uvažavanja drugog i drugačijeg. Djeca su zabavila i uživala u zanimljivoj predstavi.

Vrtić “Radost”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje i uz akcenat na zdravlje, vrtić “Radost” je ugostio doktora Enesa Kadića koji je pripremio interesantnu video prezentaciju za djecu. Poslije prezentacije i edukativnog razgovora sa doktorom mališani su imali priliku da se igraju uloga doktor-pacijent, kao i ukrašavanje radnih listova na tu temu. Bilo je veoma zabavno i opuštajuće što je bio i cilj ove posjete i druženja.

Vrtić “Srećica”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje i uz akcenat na zdravu ishranu, mališani iz vrtića “Srećica” su posjetili voćnjak u Poljoprivrednom dobru Butmir. Cilj  posjete je bio proširivanje dječijih znanja o voćnjaku, načinu njegovog održavanja i brige, te razvijanje navike, kod djece, da jedu jabuke, koje su potrebne za njihovo dobro zdravelje.

Vrtić “ŽIŠ”
Povodom obilježavanja Dječije nedjelje djeca iz vrtića “ŽIŠ”, Odgojna grupa od 3 godine do polaska u školu su posjetila vrtić “More nade”  i zajedno sa drugarima učestvovala u radionici pod nazivom “Dijete djetetu”. Cilj posjete je bio razvijanje svijesti kod djece o tome da živimo zajedno sa razlikama.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti