Svjetski dan bez automobila!

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Europske sedmice mobilnosti. Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života generalno. Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potaknu se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Djeca iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“ su u povodu Svjetskog dana bez automobile željela doprinijeti razvoju ekološke svijesti kod odraslih, te podstaknuti vozače, da bar na jedan dan, odustanu od vožnje automobilom.

Vrtić ”Ljiljani”

Djeca iz Odgojne grupa u 5. godini života su u vrtić stigla na svojim biciklima i  romobilima. Zajedno su sa učiteljicama Almom Agović i Ramizom Rožnjaković-Purdić postavili poligon u dvorištu vrtića, te ga uspješno savladali. Time su željeli poslati poruku vozačima, da razmisle koliko automobili svakodnevno zagađuju zrak, a čist zrak je potreban za zdrav život.

https://youtu.be/OVB6_0Lhqqw

Vrtić “Umihana Čuvidina”

Djeca su sa svojom učiteljicama obilježila Svjetski dan bez automobile putem kreativnih radionica. Ovim putem su željeli pobuditi kod odraslih svijest o očuvanju zdrave ekološke sredine.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti