Obilježen Međunarodni dan zdravlja

Očuvanje i unapređenje zdravlja jedno je od najvažnijih prava tokom odrastanja svakog djeteta. Svako dijete ima pravo na fizički, mentalni i emocionalni razvoj, da bude sposobno da se brine o sebi i da skladno funkcionira. U prvim godinama života djeca trebaju naučiti i steći navike o najispravnijim navikama i načinu života kako bi bili i ostali zdravi.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana zdravlja odgajatelji iz vrtića “Žubor” i “Umihana Čuvidina” su upriličili druženje sa zdravstvenim radnicima u cilju razvijanja svijesti kod djece o značaju zdravlja i načinu njegovog očuvanja.

Vrtić “Žubor”
Doktor opće prakse gospodin Senad Štitkovac je posjetio vrtić “Žubor” i ovom prilikom sa djecom  iz Mješovite grupe od 3 godine do polaska u školu je pričao o značaju i načinima očuvanja zdravlja, te brige o ličnoj higijeni.

Vrtić “Umihana Čuvidina”
Roditeljka iz Odgojne grupe od 1 do 2 godine života i još dvije doktorice, gošće i pedijatrijska sestra iz vrtića su se ovom prilikom družile sa djecom. Prvo su pregledale svako dijete, a potom su djeci pružile priliku da obuku doktorski mantil, zavojem zamotaju medinu povredu i da poslušaju svoje srce putem stetoskopa. Neka djeca su na početku odbijala saradnju, ali su se doktorice potrudile da ih animiraju i uključe u aktivnost.
“Hvala Vam za znanje i za bogaćenje djetinstva naših mališana”, u znak zahvalnosti odgajateljice su poručile gostima.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti