Tradicija i običaji tokom mjeseca Ramazana

Vrtić kao odgojno-obrazovna ustanova ima ključnu ulogu u pripremi djeteta za shvatanje bosanskohercegovačke multikulturalnosti i bogatstva suživota različitosti i ravnopravnosti.  Obzirom da je mjesec Ramazan veoma važan za ljude islamske vjeroispovijesti u vrtićima “Dječiji Grad” i “Trešnjica” odgajatelji su realizirali temu “U susret Ramazanu”. Upoznali su djecu da mjesec Ramazan obiluje različitim vrijednostima i ukazuje na ljepotu misli, riječi i djela. Približili su im tradiciju i neke običaje koje se sprovode: post, iftar i iftarska sijela, strpljivost, solidarnost, pomaganje, odlazak na molitvu u džamiju…

Vrtić “Dječiji Grad”
Djeca iz odgojnih grupa u 5. i 6. godini života su posjetili džamiju “Kralj Fahd”. Ovo neobično iskustvo ih je oduševilo, a iznenadila ih je veličina džamije, veliki kristalni luster, kao i ostali interesantni detalji.

Vrtić “Trešnjica”
Djeca su se putem aktivnosti “Slana i slatka jela sa sarajevskih sijela” upoznala sa običajima organiziranja sarajevskih sijela, te šta se sve pravi od slanih i slatkih jela u tim prilikama.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti