Važnost slikovnice u predškolskom uzrastu djece

Važnu ulogu na kognitivni, emotivni i socijalni razvoj djeteta od najranije dobi ima slikovnica, koju mnogi autori definiraju kao prvu knjigu djeteta koja ima zabavnu, iskustvenu, estetsku i govornu funkciju. Slikovnica uvodi dijete u svijet mašte, umjetnosti i književnosti, a pritom pomaže u razvoju opažanja, pažnje, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja, te bogati maštu i kreativno mišljenje. Istraživanja su pokazala da se djeca kojoj se čita od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, te razvijaju predčitalačke vještine i spremnija su za samostalno čitanje.
U vrtiću “Bajka” u okviru mjesečne teme ”U svijetu knjige” odgajateljica Edisa Uštović-Karačić nastojala je kod djece iz Odgojne grupe od 3 godine do polaska u školu pobuditi ljubav i interesovanje za knjigu i čitanje. Djeci je predstavila slikovnicu “Ježeva kućica”, sa ciljem da shvate važnost i ulogu doma.
Posmatranjem ilustracija, slušanjem i analizom basne djeca su izvukla veoma bitnu životnu pouku: ”Važnost ljubavi Ježurka Ježića prema svom domu, ma kakav on bio i bez obzira na sva izrugivanja”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti