Međunarodni dan pismenosti

Knjiga je djeci poput “igračke” s kojom spoznaju svijet, uče se lijepom izražavanju i poptunije upoznaju sebe i svijet oko sebe. “Dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti.” (P. Leach)
Slikovnica doprinosi razvoju empatije i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi. U slikovnicama djeca pronalaze nadahnuće, inspiraciju i motivaciju. Likovi u slikovnicama im postaju uzor, a uz pomoć mašte putuju kroz vrijeme i na taj način upoznaju se s različitim mjestima, događajima i ljudima (Čitaj mi, 2017, url). Slikovnice pridonose i stvaranju lijepih uspomena, koje će djeca pamtiti cijeli život.
Međunarodni dan pismenosti u vrtiću “Rosica” obilježili su omogućivši djeci druženje i igru sa knjigama i slikovnicama. Razgledali su ih, “čitali” i razgovarali o njihovim sadržajima. Inspirisana sadržajem knjiga djeca su uz pomoć učiteljica izradila i vlastite slikovnice.
Zajedno su izabrali slikovnicu koju će im učiteljica pročitati za vrijeme jutarnjeg sastanka, što im je bilo jako zabavno, jer su potaknuti na zajedničke teme za razgovor. Nekoliko djece se tom prilikom pohvalilo da već znaju prepoznati neka slova.

Podijeli na socijalnim mrežama

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Povezane vijesti