Međunarodni dan pismenosti

Knjiga je djeci poput “igračke” s kojom spoznaju svijet, uče se lijepom izražavanju i poptunije upoznaju sebe i svijet oko sebe. “Dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti.” (P. Leach)
Slikovnica doprinosi razvoju empatije i sposobnosti razumijevanja drugih ljudi. U slikovnicama djeca pronalaze nadahnuće, inspiraciju i motivaciju. Likovi u slikovnicama im postaju uzor, a uz pomoć mašte putuju kroz vrijeme i na taj način upoznaju se s različitim mjestima, događajima i ljudima (Čitaj mi, 2017, url). Slikovnice pridonose i stvaranju lijepih uspomena, koje će djeca pamtiti cijeli život.
Međunarodni dan pismenosti se obilježio u vrtićima “Rosica” i “Umihana Čuvidina”.
U vrtiću “Rosica obilježili su ovaj dan omogućivši djeci druženje i igru sa knjigama i slikovnicama. Razgledali su ih “čitali” i razgovarali o njihovim sadržajima. Inspirisana sadržajem knjiga djeca su uz pomoć učiteljica izradila i vlastite slikovnice. Zajedno su izabrali slikovnicu koju će im učiteljica pročitati za vrijeme jutarnjeg sastanka, što im je bilo jako zabavno, jer su potaknuti na zajedničke teme za razgovor. Nekoliko djece se tom prilikom pohvalilo da već znaju prepoznati neka slova.
U vrtiću “Umihana Čuvidina” su posjetili biblioteku koja se nalazi u OŠ “Umihana Čuvidina”, kojom prilikom su se djeca upoznala sa pozivom bibliotekara i načinom učlanjivanja u biblioteku. Djecu je posebno impresioniralo mnoštvo polica i uredno složenih knjiga za djecu. Posudili su knjigu “Bajke” od H.K. Andersena, koju im je učiteljica čitala u grupnoj sobi dok su djeca uživala i zamišljala interesantne dogodovštine koje su preživljavali glavni likovi ovih bajki. 

Vrtić “Rosica”

Vrtić “Umihana Čuvidina”

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti