Jačanje partnerstva kroz projekat “Čarobna stvaraonica”

Polaskom djeteta u vrtić započinje partnerstvo između odgajatelja, roditelja i djeteta. Dobrim partnerskim odnosima odgajatelja i roditelja ostvaruju se uslovi za normalan dječiji razvoj.
Partnerstvo se razvija  kroz razne oblike saradnje: roditeljske sastanke, kreativne radionice, otvorene dane u vrtiću i dr. Kreativne radionice omogućuju bolje upoznavanje odgajatelja, roditelja i djece, privikavanje jednih na druge, te im donose nova iskustva. Suštinski ciljevi sprovođenja  radionica su omogućavanje:  kvalitetnijeg druženje roditelja i djeteta,  upoznavanje njihovog načina komuniciranja sa djecom, učenje jednih od drugih, te primjenjivanje ideja za kvalitetno provođenje vremena s djecom.
U cilju jačanja partnerstva tokom mjeseca januara u vrtiću “Ilijaš” odgajatelji su sa roditeljima i djecom započeli tromjesečni projekat pod nazivom “Čarobna stvaraonica”. Planiranim projektom su obuhvaćene sve odgojno-obrazovne grupe. U Odgojnoj grupi od 6 mjeseci do 3 godine realizirana je radionica “Pjesmice i brojelice”-zimski pano, u Odgojnoj grupi od 3 godine do polaska u školu realizirana je radionica “Vaša lutka , naša priča”, a u Odgojnoj grupi u 6. godini života realizirana je radionica “Izrada didaktičkih igara”.
Tim vrtića je ostvario odličnu saradnju sa roditeljima svih odgojnih grupa, ojačali su partnerstvo sa njima njihovim aktivnim uključivanjem u realizaciju odgojno-obrazovnog rada. Djeca su pozitivno reagovala na sav trud koji su pokazali njihovi roditelji i bili su ponosni na njih. Ovakvom saradnjom tim odgajatelja potakao je roditelje da  i  kod kuće provedu kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti