Knjiga je najveće blago!

Slušajući priče iz slikovnica od najranije dobi djeca stvaraju dobru podlogu za savladavanje vještina govorenja, a kasnije čitanja i pisanja. Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu djece. Čitajući djeci slikovnice utičemo na njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.
Uloga slikovnice je da pomogne djetetu otkriti svijet i medij pisane riječi.
Slikovnica razvija spoznajni svijet djeteta, izaziva emocije, razvija govor i bogati rječnik, zadovoljava djetetovu potrebu za nečim novim. Putem slikovnice dijete spoznaje svijet oko sebe, pojave i odnose u ljudskoj okolini na njemu primjeren način. Slikovnica razvija sposobnost pamćenja i zapamćivanja logičkih odnosa, navikava dijete na upotrebu knjige od najranije dobi, razvija potrebu za knjigom, pruža djeci mogućnost da svijet vide očima umjetnika, zato bi slikovnica prema Zalar (2008) trebala biti svakodnevni dio djetetova života, kockica poveznica, tješiteljica i hrabrica.
Kvalitetan odabir slikovnice kod djeteta stvara interes za čitanje, pa dijete voli provoditi vrijeme slušajući priče i uživa u aktivnostima vezanim za slikovnicu koja mu je pročitana.
U vrtiću “Biseri” u toku mjeseca januara, realizovani su sadržaji na temu “Pričam ti priču!”. Vođene spoznajom da djeca vole da im se čitaju priče, da ih slušaju, da razgovaraju o njima, te da na osnovu njihovih sadržaja djeca maštaju, crtaju, dramatizuju… odgajateljice su se odlučile za navedenu temu.
Tokom ovih aktivnosti upoznale su djecu sa različitim vrstama priča: bajkama, basnama, narodnim pričama, pričama za pozornicu.
Djeca su u vrtić donosila svoje omiljene knjige, gledala ih, izučavala, ilustrovala, pravila svoje prve slikovnice, glumila sa lutkama u lutkarskom pozorištu, dramatizovala ih… Naučili su šta je to biblioteka, čitaonica i knjižara. Pravili su police za knjige, jer su shvatili vrijednost knjiga i koliko je bitno čuvati ih. Shvatili su jednu  veoma važnu izreku “Knjiga je najveće blago!”, jer iz knjiga učimo, prenosimo znanje, ali i opuštamo se.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti