Šta se u vrtiću “Srećica” radi?

Jedan veoma važan aspekat moralnog vaspitanja podrazumijeva pored odnosa čovjeka/djeteta prema samom sebi, prama svojim bližnjima i prema svom životnom okruženju, a posebno prirodi. Vođeni tim značajem moralnog vaspitanja roditelji djevojčice Ume Mujezinović u povodu njenog rođendana organizirali  uz pomoć Općine Novi Grad i JKP “Rad” Sarajevo  sadnju mladog stabla Tulipanovca u vrtićki park. Ova mala eko akcija omogućila je djeci da shvate koliko je važno drveće za čist zrak, te da i oni mogu svojim učešćem/sadnjom doprinijeti ljepoti vrtićke okoline. Takođe su naučili da je drvo Tulipanovac dobilo ime po njegovim lijepim cvjetovima koji liče na tulipan.
Ovo je period u kojem se postavljaju temelji buduće ličnosti, kako u intelektualnom, tako i u socio-emocionalnom, fizičkom, zdravstvenom, jezičkom, pa i u  svakom drugom pogledu. Vodeći se tim odgajatelji  su realizirali aktivnost pod nazivom “Geometrijski oblici” gdje su se djeca kroz igre i pozorišnu predstavu, dovela u kontakt s raznim geometrijskim oblicima. Aktivnost je imala za cilj  razvijanje sposobnosti raspoznavanja predmeta iz okoline i uočavanja njihovih oblika, te povezivanje s geometrijskim likovima.
Potom su dejca organizovano posjetila JU Centar kulture i mladih Općine Centar gdje su uživala u dječijoj baletnoj predstavi “Snježna kraljica”. U predstavi su igrali polaznici škole baleta pod rukovodstvom gospođe Bružite Karabašić i na bajkovit način su pokazali djeci šta znači prijateljstvo, hrabrost, domišljatost…
Odgajatelji su ovom posjetom  željeli kod djece stvoriti naviku za odlazak u pozorište, te potaknuti ljubav prema kulturi. 

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti