Poticanje ranog rasta i razvoja

🖥️📺💻 Radionice za roditelje djece uzrasta od 1 do 3 godine, pod nazivom “Uključi dijete, NE ekran”, predstavljaju dragocjenu priliku za roditelje da se upoznaju sa ključnim razvojnim oblastima i saznaju kako najbolje podržati rast i razvoj svoje djece. Ove radionice imaju za cilj osvijestiti roditelje o važnosti stvaranja poticajne okoline, pružiti informacije o pravilnim oblicima komunikacije i interakcije, te ukazati na aktivnosti koje potiču rani razvoj bez upotrebe ekrana. Kroz praktične primjere i superviziju, roditelji će dobiti konkretne smjernice kako da primijene naučeno u svakodnevnim situacijama.

🖥️💻📺 Edukator-rehabilitator Imela Spahić i psiholog Amra Brkić- Buhić su u proteklom periodu održale praktične radionice za roditelje djece uzrasta od 1 do 3 godine. Radionica pod nazivom “Uključi dijete, NE ekran” je održana u OJ Novi Grad u vrtićima Lužani, Radost, Labudovi, Žiš, Lastavica, Dječiji grad i Umihana Čuvidina. Radionici je prisustvalo 60 roditelja.

🖥️ Ciljevi radionice su:

– upoznati roditelje sa razvojnim oblastima

– osvijestiti i pružiti podršku roditeljima kako stvoriti poticajnu okolinu za rast i razvoj djeteta

– pružiti informacije roditeljima o pravilnim oblicima komunikacije i interakcije sa djecom

– osvijestiti roditelje o aktivnostima u svakodnevnim situacijama koje potiču rani rast i razvoj, a isključuju ekran

– pružiti praktične primjere te omogućiti primjenu istih uz superviziju

💻 Upotreba ekrana u ranom uzrastu ostavlja negativne posljedice na pažnju, maštu, kreativnost, motoričke i govorne sposobnosti kod djece. Izrazito je važno djeci omogućiti što više iskustava, boravka na otvorenom gdje će moći poticati sve razvojne oblasti. Igra, kao jedini dječiji posao, ne bi se trebala mijenjati ekranom. 

📺 Kroz radionicu roditelji su imali priliku spoznati kako jednostavni predmeti u kući mogu poticati razvoj vještina. 

🖥️ Naša poruka roditeljima je “Uključite djecu u svakodnevne aktivnosti, dopustite im da istražuju, da se kreću i da se igraju. Uključite dijete, a ne ekran”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti