Bajramski duh u srcima malih: Razvoj djece kroz učešće na svečanosti, vrtić “Ilijaš”

✨ Učešće djece predškolskog uzrasta u svečanosti povodom Bajrama pruža dragocjeno iskustvo koje podržava njihov emocionalni, socijalni i kulturni razvoj. Kroz aktivnosti poput ukrašavanja prostora, učenja tradicionalnih pjesama i običaja te dijeljenja radosti s drugima, mališani stvaraju veze s svojim identitetom i zajednicom. Ovo iskustvo potiče razumevanje i poštovanje različitosti te razvija empatiju i samopoštovanje kod djece, čineći ih sigurnijim i otvorenijim pojedincima.

❇️ U vrtiću “Ilijaš” dana, 5. aprila 2024. godine u jutarnjim satima uz prisustvo roditelja, nana, deda ali i naših dragih nekadašnjih zaposlenika vrtića realizovana je svečanost povodom Ramazanskog bajrama pod nazivom “Nek mirišu avlije” gdje su djeca uz svoje odgajateljice Sanelu Džafic i Sanju Fejzić za goste pripremili pravo bajramsko iznenadjenje i osim glume, sevadlinki i recitacija pokazali i znanja o bosanskim jelima te starim izvorim bosanskim frazama koje su naučili kroz razne aktivnosti posvečene bosanskohecegovačkoj kulturno – religijskoj tradiciji naših naroda. Djeca su uz recitacije o bosanskim jelima pjevušila i sevdalinke skupa sa svim prisutnim.

❇️ Roditelji su i ovaj put učestvivali sa svojim kreacijama te djeci obzbjedili aplikacije svih jela koje smo spomenuli da se sreviraju na sofru. Također, zahvaljujemo i Maidi Kadrić, divnoj krojačici koja je od srca sašisla za djecu bosanske nošnje, a i roditeljima te bivšim uposlenicima naše ustanove koji su se odazvali na ovu našu svečanost povodom bajramskog blagdana, istakla je Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica vrtića “Ilijaš”.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti