Upoznavanje s zanimanjima: Razvoj djece predškolskog uzrasta kroz sigurnosna i uslužna zanimanja, vrtić „Višnjik“

🧑🏻‍🔬 🧑‍🍳 Upoznavanje djece s različitim zanimanjima ima važnu ulogu u njihovom razvoju. U ranom djetinjstvu, kada se formiraju temelji ličnosti i interesa, važno je izložiti ih raznolikim zanimanjima kako bi stekli širu sliku o svijetu oko sebe. Kroz upoznavanje s različitim zanimanjima, djeca razvijaju poštovanje prema radu drugih, razvijaju svoje interese i želje te stiču osnovna znanja o tome kako funkcioniše svijet odraslih.

🧑🏻‍🔬🚑🥼🩺 💉 Upoznavanje djece s “Sigurnosnim zanimanjima” poput doktora i farmaceuta važno je jer im pomaže da razviju svijest o brizi za vlastito zdravlje i zdravlje drugih. Kroz ove aktivnosti, djeca uče o važnosti redovnih posjeta doktoru, uzimanju lijekova samo uz dozvolu odraslih te o osnovnim postupcima prve pomoći. Osim toga, upoznavanje s ovim zanimanjima razvija kod djece empatiju, poštovanje prema autoritetu i razvija njihovu sposobnost brige o drugima.

🧑‍🍳 🥐🥨 Upoznavanje djece s  “Uslužnim zanimanjim”  poput pekara također su važna za upoznavanje djece s različitim aspektima rada. 🥨🥐 Posjeta pekari može biti zabavan i edukativan način da djeca nauče o procesu pravljenja hrane, važnosti higijene u pripremi hrane te o tome kako se različiti proizvodi pripremaju i prodaju. Kroz ovakve aktivnosti, djeca razvijaju svoje senzorne sposobnosti, fine motoričke vještine te uče o važnosti timskog rada i poštovanja prema radu drugih.

🧑🏻‍🔬 🧑‍🍳 Ova iskustva obogaćuju djetinjstvo dajući djeci priliku da istraže svijet oko sebe, razvijajući tako svoje vještine, znanja i interese koji će ih pratiti kroz cijeli život.

Odgojna grupa u 5. godini života i mješovita grupa djece od 3 godine do polaska u školu

💫 Kroz ovosedmičnu temu  temu „Sigurnosnim zanimanjima“ naglasak smo dali na zanimanja vezana za medicinsku struku. U temu smo se uveli kroz obilježavanja 💙 Dana autizma. Potom nam je u goste došao doktor koji je približio svoje zanimanje djeci. Djecu je podsjetio na važnost održavanja higijene, pranja ruku te unos voća i povrća. Naglasio je kako trebaju redovno i da vježbaju da bi bili zdravi i jaki. Pokušao je da nam otkloni strah od doktora i  💉 boca. Bio je vrlo uspješan u tome došli smo do zaključka kroz interaktivan razgovor da su doktori superheroji kao i heroji iz naših crtića.

💫  U goste nam je došla i mama farmaceutkinja. Objasnila je kakvi sve lijekovi postoje. Naglasila je da sami ne smijemo dirati lijekove. Otvarali smo i istraživali šta se u tabletama nalazi. Najinteresantniji nam je bio eksperiment. Bili smo vrlo radoznali to se vidi po ručicama koje smo držali u zraku kako bi dobili odgovore na sve što nas interesuje. Sedmiču temu završli smo šetnjom do obližnjeg parka i igrom u njemu i tako obilježili 💙💛 🤍 Dan grada Sarajeva, istakle su Minela Sprečo i Andrea Košar, učiteljice iz vrtića „Višnjik“.

Odgojna grupa u 6. godini života

💫 Kroz ovosedmičnu temu „Uslužna zanimanja“ te dnevnu „Pekar“, s djecom smo posjetili obližnju pekaru „Bosfor“, kojom prilikom su djeca mogla vidjeti proizvodni proces kako se prave kifle, pereci i hljeb. Djeca su se upznala s procesom od proizvodnje do prodaje, te se počastili kiflama. Ljubaznom osoblju su uzvratili poklonom slike perara, koju je ilustrovao dječak Kan, istakla je Senada Bikić, učiteljica iz vrtića „Višnjik“.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti