Obrazovanjem do očuvanja identiteta: Podučavanje djece o domovini i obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine VII dio

🇧🇦 U savremenom dinamičnom svijetu, sačuvati kulturni identitet predstavlja izazov koji zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini, koje im pomaže da stvore svijest o historiji, kulturi i vrijednostima vlastite zemlje. U Bosni i Hercegovini, obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti posebno je važno, jer pruža priliku za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje najmlađih s njihovim naslijeđem.

🇧🇦 U vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ realizirane su svečanosti, radionice i posjete u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju poticanja ljubavi prema domovini, razvijanja osjećaja jednakosti, jačanja tolerancije, promovisanja suživota i njegovanja patriotizam, jer je to ključno za izgradnju bolje, zajedničke budućnosti.

🇧🇦  Vrtići: „Zvončić“,  „Ljiljani“, „Ilijaš“

🇧🇦 Vrtić „Zvončić“

🇧🇦 Svečanost povodom Dana nezavisnosti BiHrealizirana je i u vrtiću „Zvončić“. Pjesmom i plesom djeca su poslala poruke mira,ljubavi i zajedništva!

🇧🇦 Vrtić „Ljiljani“

🇧🇦  Povodom Dana nezavisnosti BiH u vrtiću „Ljiljani“ u 6 odgojnih grupa ranog uzrasta realizovane su radionice sa roditeljima pod nazivom „Volim te domovino“.

Odgajateljice i medicinske sestre su uz prigodan sadržaj približile djeci značaj domovine te su kod najmlađih razvijali ljubav prema domovini i patriotizam kroz pjesme i recitacije o domovini kao i simbole domovine grb, zastava, himna…

🇧🇦  Grupe u 4,5,6 godini kao i mješovita grupa od 3 godine do polaska u školu posjetile su Zemaljski muzej BiH i Olimpijski muzej, a išli su i u šetnju sa zastavama naše jedine  domovine BiH.

🇧🇦  Sretan rođendan domovino žele ti tvoji „Ljiljani“!

🇧🇦 Vrtić „Ilijaš“

🇧🇦 Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati vrtić „Ilijaš“ je otvorio vrata roditeljima da uz radionice na temu „Simboli i tradicija Bosne i Hercegovine“ obilježe i ovaj aktvni dan tokom cijele sedmice posvećene domovini, grupe u 4 godini života, od tri do polaska u školu te dvije najmlađe grupe su slikale, izrađivale simbole, ibrike, modelovali kolače i stavljali u konture BiH sve što ona ima. Najstariji su obišli spomenike u gradu koji su posvećeni borcima za bolje sutra te simbolima Ilijaša . Tako da su djeca zaista i kroz ovu sedmicu stekla dosta znanja o svojoj domovini, ali i često bili skupa na nivou vrtića. Hvala svim roditeljima koji su se odazvali na ovakav jedan dan, jer najbolje stvari se dešavaju kada skupa utičemo na našu djecu .
Sretan Dan nezavisnosti žele djeca i tim vrtića „Ilijaš“.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti