Zdravlje kroz oči djece: Edukativno putovanje kroz temu „Čuvari našeg zdravlja“, vrtić „Razigrani dani“

💗 Kroz temu „Čuvari našeg zdravlja“, djeca u vrtiću „Razigrani dani“ su imala priliku upoznati se s važnim konceptima zdravlja i kako ga očuvati.

💗 Ova tema je osmišljena kako bi se potaknuo razvoj djece na više različitih razina. Kroz interaktivne aktivnosti i posjete, djeca su imala priliku:

  • Razviti svijest o zdravlju: Upoznali su osnovne koncepte zdravlja i kako brinuti o sebi i svom tijelu.
  • Razviti empatiju: Kroz interakciju s medicinskim osobljem i učenje o prvoj pomoći, djeca su razvijala empatiju i brigu za druge.
  • Potaknuti radnu etiku: Posjete su im pokazale važnost rada i truda koje medicinski radnici ulažu u brigu o zdravlju drugih.
  • Razviti kritičko razmišljanje: Postavljanje pitanja i aktivno sudjelovanje u aktivnostima poticalo je djecu da razmišljaju kritički o važnosti zdravlja.
  • Potaknuti zdrave navike: Edukacija o oralnoj higijeni, prvoj pomoći i općoj brizi o zdravlju mogla je potaknuti djecu da razviju zdrave navike i odgovorno ponašanje prema vlastitom zdravlju.

💗 U okviru sedmične teme „Čuvari našeg zdravlja“ u vrtiću „Razigrani dani“ s djecom iz mješovite odgojne grupe od 3 godine do polaska u školu realizovane su mnogobrojne aktivnosti i posjete.

💗 Ugostili smo mamu našeg dječaka F.M. doktoricu koja nam je pričala o zdravlju i kako možemo očuvati naše zdravlje.

💗 Posjetili smo ambulantu „Porodične medicine“ koja se nalazi u blizini našeg vrtića, upoznali se s uposlenicima koji tu rade i s opremom koju koriste u svome radu.

💗 Ugostili smo i edukatore iz Crvenog križa koji su nam održali radionicu iz prve pomoći.

💗 Cilj radionice bio je upoznati djecu s osnovnim principima pružanja prve pomoći te razviti svijest o važnosti sigurnosti u svakodnevnim situacijama.

💗 Posjetili smo stomatološku ordinaciju kod Dr. Lejle Cerić Džaferović upoznali se s prostorom, opremom koju stomatolog koristi u svom radu. Doktorica je ukazala na važnost redovite higijene zuba i posjetu zubaru. Na ovaj način smo željeli razviti svijest o važnosti redovne oralne higijene i osloboditi djecu od straha od odlaska zubaru. Djeca su bila hrabra, a kao nagradu uručeni su im prigodni poklončići kako bi kod svoje kuće mogli provoditi adekvatnu oralnu higijenu zubića, istakla je Mirha Muftić, odgovorna odgajateljica vrtića „Razigrani dani“.

Podijeli na socijalnim mrežama

Facebook
LinkedIn
Twitter
Povezane vijesti